TUŽNE BROJKE

Hrvatsko gospodarstvo na kraju 2011

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 14:29
  • Objavljeno 30.12.2011 u 14:20
bdp knjigovodstvo brojke

bdp knjigovodstvo brojke

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Hrvatska će 2011. završiti s blagim rastom ili čak, po nekim procjenama, blagim padom bruto domaćeg proizvoda, sa smanjenjem broja zaposlenih, rastom nelikvidnosti, nešto smanjenom industrijskom proizvodnjom i oštrijim padom građevinskih aktivnosti, dok se u turizmu bilježe plusevi u fizičkom prometu

Hrvatski je BDP u trećem tromjesečju zabilježio rast za 0,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon što je u drugom kvartalu ostvaren porast za 0,8 posto, a u prvom pad za 0,8 posto na godišnjoj razini.

Premda je industrijska proizvodnja u više mjeseci ove godine ostvarila rast na mjesečnoj i godišnjoj razini, kumulativno i dalje bilježi pad, pa je u jedanaest mjeseci ove godine za 1,4 posto manja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Istodobno, osjetno su smanjene aktivnosti u građevinarstvu. Građevinski radovi, mjereni odrađenim satima radnika na gradilištu, u deset su ovogodišnjih mjeseci bili za 9,4 posto manji nego u istom vremenu prošle godine.

Potrošačke su cijene na godišnjoj razini, u studenom ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, više za 2,6 posto, u stopa inflacije u godišnjem prosjeku iznosi 2,2 posto.

Kod prometa od trgovine na malo bilježi se nominalni rast za 4,1 posto u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je realan rast 1,2 posto.

Za razliku od prošlogodišnjih visokih stopa rasta izvoza u ovoj je godini rast isporuka u inozemstvo osjetno usporen. Tako je od siječnja do kraja studenog ove godine izvoz robe iznosio 60,2 milijarde kuna, što je 1,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 0,7 posto, na 101 milijardu kuna.

Fizički pokazatelji u turizmu u znatnom su plusu. U prvih deset mjeseci, po podacima Državnog zavoda za statistiku, registrirano je 11,1 milijun dolazaka turista, što je za 8,2 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a 59,5 milijuna ostvarenih noćenja povećanje je za 7 posto.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za razdoblje od siječnja do listopada ove godine iznosila je 5.407 kuna. To je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje nominalno više za 1,9 posto, ali realno niže za 0,3 posto.

U studenom je u Hrvatskoj bilo ukupno 1.381.847 zaposlenih, što je za 0,7 posto manje nego u mjesecu prije, a za 13,6 tisuća osoba manje nego u istom mjesecu lani. Studeni je četvrti mjesec zaredom u kojem se na mjesečnoj razini bilježi pad broja zaposlenih.

A u studenom je broj nezaposlenih ponovno premašio brojku od 300 tisuća, krajem tog mjeseca u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje registrirano je 302.080 nezaposlenih. U usporedbi sa studenim 2010. broj nezaposlenih smanjio se za 3,3 posto ili 10.270 osoba, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na listopad ove godine broj nezaposlenih povećan za 2,8 posto ili 8.228 osoba.

Po podacima Financijske agencije, hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci 2011. ostvarili bruto dobit (višak prihoda nad rashodima) u iznosu od 25,4 milijarde kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 39,4 posto.

Ukupni su prihodi poduzetnika u devet mjeseci iznosili 466,6 milijardi kuna, a 441,1 milijardu kuna ukupni rashodi. Ukupni su prihodi povećani prema istom razdoblju prošle godine za 7,1 posto, dok su ukupni rashodi porasli za 5,6 posto.

Brži je rast prihoda od rashoda povećao ekonomičnost poslovanja - utroškom od 100 kuna ukupnih rashoda ostvareno je u prvih devet mjeseci ove godine 105,76 kuna prihoda, a u istom razdoblju lani to je bilo 104,37 kuna.

Istodobno raste insolventnost -krajem studenoga 68.489 pravnih i fizičkih osoba imalo je prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 40,2 milijarde kuna. Pritom je više od 76 posto poslovnih subjekata u blokadi više od 360 dana, a iznos njihovih neplaćenih obveza, od 33,5 milijardi kuna, čini 83,4 posto iznosa ukupnog duga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi