CRO COMPETE

Hrvatski sustav državnih potpora ne potiče razvoj

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.12.2011 15:04
  • Objavljeno 06.12.2011 u 14:52
OLGICA SPEVEC

OLGICA SPEVEC

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Uz sustav državnih potpora kakav se provodi u Hrvatskoj male su šanse za ozbiljniji razvoj gospodarstva i značajniji priljev investicija, rekla je danas predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgica Spevec

Naslijedili smo sustav koji je nažalost još uvijek dominantan i u kojem država podupire sektore s poteškoćama, nauštrb horizontalnim potporama istraživanju, razvoju i inovacijama, rekla je čelnica AZTN-a na zatvaranju projekta 'Cro Compete' u sklopu pretpristupnog programa EU-a IPA.

Tijekom prošle godine, po njezinim je riječima, država za potpore izdvojila 11 milijardi kuna i to najveći dio za vertikalne to jest sektorske potpore. Najviše je otišlo za poljoprivredu 4 milijarde kuna, a s 3 milijarde kuna država je podupirala brodogradnju.

Istovremeno, za horizontalne potpore izdvojeno je jedva milijardu kuna pri čemu za istraživanje i razvoj, zapošljavanje i usavršavanje te malo i srednje poduzetništvo 650 milijuna kuna.

Spevec ocjenjuje da potpora određenim sektorima nauštrb cijelog gospodarstva nema smisla i da je suprotna praksi u zemljama EU-a u kojima se više od 99 posto iznosa potpora odnosi na horizontalne potpore i to u aktivnosti u kojima tržište ne može dati rezultate - istraživanje i razvoj, inovacije, zaštita okoliša itd.

Kod nas je trend drukčiji i to se mora promijeniti želimo li snažniji zamah gospodarstva i investicija, kaže Spevec.

Projekt 'Cro Compete - jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora', koji je danas zatvoren, financiran je u sklopu Programa EU za Hrvatsku IPA 2007. Vrijedan je 840 tisuća eura, a cilj mu je bio jačanje kapaciteta za uspješno provođenje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u Hrvatskoj te poboljšanje informiranosti lokalnih vlasti, poslovne zajednice i studentske populacije o politikama zaštite tržišnog natjecanja i nadzora državnih potpora.

Prema ocjeni sudionika svečanosti zatvaranja, projekt je pridonio upoznavanju javnosti s radom AZTN-a i razumijevanju problematike zaštite tržišnog natjecanja.

U aktivnosti na projektu bilo je uključeno 515 studenata sa šest hrvatskih sveučilišta i 464 predstavnika lokalnih vlasti i poslovne zajednice kao i tisuću građana. Cro Compete je proveo međunarodni konzorcij tvrtaka PM, Ecorys, EIP i Briefing komunikacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi