BEZ POSLA 4000 RADNIKA

Hrvatske tvrtke sele proizvodnju u BiH i Srbiju

12.03.2013 u 20:37

Bionic
Reading

Gubitak povlaštenog carinskog režima koji Hrvatska ima s članicama CEFTA-e, prvenstveno s najvažnijim trgovinskim partnerima BiH i Srbijom, mogao bi rezultirati sa 3 do 4 tisuće izgubljenih radnih mjesta. Procjena dolazi iz poduzetničkih krugova, HUP-a i HGK, te analitičara, a vezana je uz očekivani pad plasmana i izvoza, ali i preseljenje proizvodnje iz Hrvatske prema jugoistoku, piše Večernji list

Bosanskohercegovačke vlasti s velikom pažnjom prate najave o premještanju proizvodnje upravo na njihov teritorij, a slično je i u Srbiji.

Mira iz Prijedora priprema se za preuzimanje proizvodnje Kraševa izvoznog asortimana, Franck je već proširio svoje pogone u Grudama, u Čitluku s velikim zanimanjem čekaju dolazak Gavrilovića koji bi uložio u lokalnu mesnu industriju.

Iščekuje se i konačna odluka hrvatskog kapitalca Adrisa, najvećeg carinskog gubitnika, za kojega se također špekulira da će preseliti proizvodnju cigareta iz Istre u BiH jer 60 posto cigareta izrađenih u Kanfanaru popuše Srbi, Makedonci i stanovnici BiH. Prema špekulacijama za koje još nema potvrde iz Adrisa, proizvodnja cigareta namijenjena susjednim tržištima prebacila bi se u Banja Luku ili Mostar.

Konditori će na izvoz u zemlje Cefte u prosjeku plaćati 15 do 18 posto carine, zbog čega bi mogli izgubiti i kupce i zaradu. Jedno od rješenja je preseljenje proizvodnje. Ima procjena da bi izvoz na to područje mogao pasti 20-tak posto.

Kraš u Hrvatskoj zapošljava 1500 radnika, a u Prijedoru oko 400. Prebaci li izvozni asortiman u Prijedor, u Zagrebu će se pojaviti višak. Istu dilemu prati i Zvečevo, jer će dio proizvodnje iz požeških pogona vjerojatno otići put Čapljine. Gavrilović će zapošljavati u Čitluku, a ne u Petrinji.

Cijeli članak možete pročitati ovdje