SAVJET IZ MMF-A:

'Hrvatska treba učiniti sve da poveća konkurentnost'

21.01.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Hrvatska treba srezati svoj proračunski deficit i učiniti sve da poveća konkurentnost, izjavila je Nemat Shafik, zamjenica izvršne direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), za Bloomberg nakon današnjeg sastanka s ministrom financija Slavkom Linićem

Upozorila je kako Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje ima nepovoljan odnos između troška radne snage i produktivnosti

'Oživljavanje rasta je središnje pitanje Hrvatske', istaknula je Shafik.

'Hrvatska treba slijediti put istočnoeuropskih članica EU-a. One su kroz reforme popravile investicijsku klimu, što je povećalo produktivnost i brzo konvergiralo prihode', rekla je Shafik.

Za razliku od njih, južnoeuropske članice poput Grčke, Španjolske i Portugala kapital su ulagale, naglasila je, u tržište nekretnina i neproizvodne sektor zbog čega ih danas proganja nedostatak konkurentnosti.

Shafik upozorava i kako Hrvatska ima jednu od najnižih stopa participacije radne snage u Europi koja iznosi oko 50 posto.

'Postoji mnogo načina kako se to može promijeniti. Trebalo bi postrožiti uvjete za odlazak u ranu mirovinu, uvesti fleksibilnije oblike zapošljavanja te povećati participaciju žena', rekla je Shafik.