OCJENA SVJETSKE BANKE

'Hrvatska slabost je socijalni sektor'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2010 10:17
  • Objavljeno 24.04.2010 u 10:07
split penzioneri padaju u nesvijest u redu za božićnice

split penzioneri padaju u nesvijest u redu za božićnice

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jakov Prkić

Na traženje Hine da ocjeni kvalitetu fiskalne i monetarne politike vođene u Hrvatskoj od početka globalne gospodarske krize, Philippe Le Houerou, potpredsjednik Svjetske banke za regiju ECA je procijenio da 'Hrvatska nije imala puno manevarskog prostora', dodajući kako se i u tome očitiju razlike među zemljama regije

Indermit Gill, glavni ekonomist Svjetske banke za regiju je kazao da je Hrvatska bila "vrlo dobra u trgovini i financijskom sektoru", dok je u fiskalnom sektoru mogla biti puno snažnija, no ustvari je vodila (proračunski) deficit.

"Hrvatska ima jako veliku potrošnju za mirovine i socijalnu pomoć, tako da je socijalni sektor slabost, prema financijskom sektoru koji je jak", rekao je Gill.

Za regiju istočne Europe i središnje Azije (ECA) Le Houerou pak procjenjuje da očekuje spor oporavak od svjetske gospodarske krize u ovoj godini, a zemlje regije suočene s jakim fiskalnim pritiscima, odnosno manjkom proračunskih prihoda, trebaju voditi brigu o ciljanoj socijalnoj potrošnji na najpotrebitije i najranjivije skupine, kazali su u petak dužnosnici Svjetske banke, nadležni za regiju.

"Zemlje istočne Europe i središnje Azije najteže su pogođene svjetskom gospodarskom krizom i vjerojatno će najsporije obnoviti gospodarski rast", rekao je Le Houerou.

"Gospodarski rast u regiji, koji je imao vrhunac s oko 7 posto 2007., pao je na negativnih 6 posto u 2009. Ova godina će biti teška za regiju s prognozom rasta od oko 3 posto, što je za pola manje od ostalih zemalja u razvoju. Izgledi za razdoblje 2011-2013. su nešto malo bolji jer se predviđa 3,4 posto rasta. Rast nezaposlenosti gura kućanstva u siromaštvo i dodatno otežava stanje za one koji su već siromašni", rekao je Le Houerou.

Različitosti među 30 zemalja regije rezultiraju i različitim učinkom krize na pojedine zemlje i njihove izglede za oporavak. Dvadeset zemalja regije iskusilo je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009., a ukupni raspon BDP-a bio je od negativnih 18 posto u Letoniji, do rasta od 9,3 posto u Azerbajdžanu.

Kriza je također poništila rezultate suzbijanja siromaštva u regiji u proteklom desetljeću, pa je broj onih ispod granice siromaštva narastao za 13 milijuna, s posebno teško pogođenom Armenijom, Gruzijom, Kirgistanom i Moldovom. Kao rezultat toga, trenutačno 40 milijuna ljudi živi s manje od 2,5 dolara na dan (13,6 kn), a oko 160 milijuna s manje od 5 dolara na dan (27,2 kn), ističe Svjetska banka.

Stopa nezaposlenosti narasla je u cijeloj regiji, najviše u zemljama srednjih prihoda, kojima pripada i Hrvatska.

Gill je upozorio je da ne treba očekivati skori povratak motora rasta od prije krize - brzog rasta izvoza, velikog priljeva kapitala, visokih cijena roba, te snažne domaće potrošnje i stambene izgradnje.

Upozorio je da vlade zemalja regije ECA imaju bitno veću potrošnju od zemalja u razvoju u drugim regijama.

"Općenito, državna potrošnja u zemljama regije srednjih prihoda, kao što su Poljska, Rusija, Ukrajina i Turska, sada je veća od 40 posto BDP-a, u usporedbi s 30 posto u zemljama srednjih prihoda ostalih regija", kazao je Gill.

Naglasio je da zemlje regije u 2010. moraju ubrzati fiskalne reforme. "Među prioritetima je reforma sustava socijalne sigurnosti, promjena veličine školskih sustava, restrukturiranje financiranja zdravstva, smanjenje energetskih subvencija, ulaganje u infrastrukturu, smanjenje programa poticaja".

Te bi reforme, po njegovim riječima, trebale pomoći da se dođe do veće uključenosti u društvima, veće gospodarske konkurentnosti i u konačnici, većeg prosperiteta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi