najbolji rezultat u povijesti

Hrvatska poštanska banka zaradila 94 milijuna kuna, preuzeli i Jadransku banku

25.07.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom je polugodištu ostvarila 94,4 milijuna kuna neto dobiti, što je najbolji polugodišnji rezultat od njezina osnutka, ističe se u priopćenju te banke objavljenom u srijedu. Usporedbe radi, u prvom polugodištu lani HPB je iskazao gubitak od 64,5 milijuna kuna.

Kako se ocjenjuje u priopćenju, unatoč ograničavajućim faktorima i konkurenciji na kreditnom tržištu, dubinskoj analizi i pregovorima oko Jadranske banke, ostvarena je odlična profitabilnost u prvom polugodištu i neto dobit od 94,4 milijuna kuna.

Operativna dobit iznosila je u tom razdoblju 137,9 milijuna kuna, što je za 34,5 milijuna kuna ili 20 posto manje nego u istom razdoblju lani. Pad operativne dobiti, kako se navodi, posljedica je manjih prihoda, što proizlazi iz trendova padajućih kamatnih stopa i kontinuiranog prirasta viškova likvidnosti, a koji bi se mogli približavati kraju. Neto kamatni prihod iznosio je 251,4 milijuna kuna i manji je za 5,1 posto, navodi se u izvješću.

Neto prihod od provizija i naknada pao je za 2,9 posto i iznosi 90,6 milijuna kuna. No, ostvaren je značajan rast kredita trgovačkim društvima, za 15,3 posto, kao i nastavak rasta kredita stanovništvu, od 4,5 posto, a banka je zabilježila i brojku od četiri tisuće novih klijenata

U izvješću se navodi kako je HPB u izvještajnom razdoblju zabilježio značajno manje troškove rezerviranja nego u prethodnom razdoblju, koje je bilo opterećeno izdavanjem rezerviranja za Agrokor. HPB Grupa je, pak, u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 94,2 milijuna kuna nasuprot gubitku od 64,6 milijuna kuna koji je zabilježen u istom razdoblju lani.

  • +3
Tomislav Vuić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U izvješću se navodi i kako je HPB 12. srpnja u vlasništvo prenijela stečene dionice Jadranske banke, dok je dan kasnije dokapitalizirala Jadransku banku radi usklađenja s regulatornim kapitalnim zahtjevima.