PORUKA IZ HGK-A

'Hrvatska neće moći opstati bez useljenika!'

13.09.2013 u 13:11

Bionic
Reading

'Zakon o radu neće sam po sebi otvoriti nova radna mjesta, za to su nam potrebne investicije, dotok kapitala i rast konkurentnosti', naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, predstavljajući u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nacrt izmjena Zakona o radu (ZOR)

Glavni ciljevi nove reforme radnog zakonodavstva je omogućiti poslodavcima brže i lakše restrukturiranje, povećati sigurnost radnika kroz izmjene sustava otpremnina i potaknuti fleksibilnije oblike zapošljavanja (rad od kuće, rad u nepuno radnom vremenu i sl.).

'Nužno je povećati pokretljivost radnika, a postavili smo i cilj da do 2020. povećamo udio zaposlenih među radno sposobnim stanovništvu s trenutnih 52 na 64 posto', rekao je Mrsić.

Istaknuo je kako će Hrvatskoj, unatoč trenutačno visokoj nezaposlenosti, u skoroj budućnosti nedostajati vlastite radne snage zbog negativnih demografskih trendova.

Na isti problem ukazao je i predsjednik HGK-a Nadan Vidošević

'Do kraja godine mi ćemo pokrenuti pitanje useljeničke politike. Bez obzira na nezaposlene Hrvatska će morati otvoriti vrata novom stanovništvu. Jasno je da bez useljenika nećemo moći ostvariti nikakvu projekciju samoodržive ekonomije', rekao je Vidošević.

Kad je riječ o izmjenama ZOR-a izgledno je kako Vladu i poslodavce čeka velika bitka sa sindikatima. Naime, njihovi lideri smatraju da uopće nema potrebe za reformom radnog zakonodavstva.

'Smatramo da sadašnji zakon pruža sve mogućnosti za rješavanje svih problema na tržištu rada. Tvrdnja kako će izmjenom ZOR-a Hrvatska postati konkurentnija dolazi od onih koji ne znaju kako tu konkurentnost postići. Poslodavci u svojoj priči o konkurentnosti nikad nisu ništa drugo predložili osim izmjene ZOR-a. Očigledno to ne rade u dobroj namjeri i dobroj vjeri. Procjene učinka izmjene zakona koje je napravilo ministarstvo ama baš ničim nije nas uvjerilo da se zakon mora mijenjati', izjavio je sindikalni čelnik Damir Jakuš

Stručnjak za radno pravo Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra kako su sve dosadašnje izmjene ZOR-a bile u korist radnika i sindikata.

Njegovo mišljenje je da je kontraproduktivno već dva puta u istoj godini mijenjati ZOR. I da se pri tome ne bi trebalo gledati ide li to na ruku poslodavcima ili sindikatima, već donosi li to korist društvu.

'Umjesto radnog odnosa, više bismo se trebali brinuti o radnom statusu. Država mora poručiti radnicima kako oni mogu izgubiti radnom mjesto, ali neće zaboraviti na njih', rekao je Gotovac.