PAD ZA DVA MJESTA

Hrvatska nazaduje u konkurentnosti

20.05.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas najnovije rezultate 'Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2009.' prema kojem je Hrvatska zauzela 53. mjesto od ukupno 57 vodećih svjetskih ekonomija

Riječ je o istraživanju koje već 20 godina provodi Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, a Hrvatska je ove godine uvrštena četvrti put.

'Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu zabilježila realni pad od dvije pozicije. Uzrok tome je uvrštenje dvije nove zemlje koje su na ljestvici ispred Hrvatske, te brži napredak nekih zemalja na konkurentskoj ljestvici od nas', poručili su iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Najkonkurentnija zemlja na svijetu i nadalje je SAD, a slijede ju Hong Kong i Singapur, dok se na četvrtom mjestu nalazi Švicarska koja je zadržala svoju prošlogodišnju poziciju. Peto je mjesto pripalo Danskoj.

Glavni indeks IMD-a ocjenjuje konkurentnost kroz četiri faktora: efikasnost poslovnog sektora, efikasnost države, opće gospodarske rezultate i infrastrukturu.

Hrvatska je najbolje rangirana u području infrastrukture (41.), dok u područjima efikasnosti države (51.) i poslovnog sektora (55.) i dalje bilježi niske pozicije – ispod 50. mjesta. Prema općim gospodarskim rezultatima smo na 43. mjestu.

Kao i prethodnih godina, Hrvatska je jedino prvo mjesto osvojila u sektoru turizma obzirom na prihode od turističkih dolazaka kao postotak BDP-a. Značajnije pozitivne pomake zabilježili smo na području smanjenja fiskalnog deficita i nezaposlenosti te poboljšanja opće ocjene politike središnje banke. Nažalost, analiza dinamike 20 faktora konkurentnosti navodi na zaključak da smo izgubili većinu pozitivnih pomaka ostvarenih u 2008., te se Hrvatska danas nalazi na poziciji konkurentnosti iz 2007. godine .

Uz ovo istraživanje, IMD je ove godine objavio i dodatnu analizu sposobnosti zemalja da prevladaju aktualnu ekonomsku krizu i poboljšaju svoju konkurentnost u bliskoj budućnosti koja je nazvana 'stres test'.

Prema toj analizi, Hrvatska je također zauzela 53. mjesto od 57 zemalja. Od četiri područja koja su obuhvaćena testom - perspektiva gospodarstva općenito, država, poslovni sektor i društvo - najlošije smo rangirani po sposobnosti poslovnog sektora da se nosi s krizom. Zanimljivo je da se SAD, inače lider na ljestvici opće svjetske konkurentnosti, prema 'stres testu' nalazi na 28. mjestu, što ukazuje na ozbiljnost krize u kojoj se gospodarstvo te zemlje nalazi.

'Ovogodišnji rezultati ponovno jasno ukazuju na potrebu provođenja hitnih strukturnih reformi koje moraju zahvatiti javni i privatni sektor, a s ciljem povećanja konkurentnosti naše zemlje. Gospodarska kriza kroz koju prolazimo te analiza IMD-a na tom području, jasno poručuje da će se upravo mala, izvozno orijentirana i stabilna gospodarstva lakše oporaviti od posljedica trenutne krize. U tome vidim našu priliku i za jačanje nacionalne konkurentnosti. Moramo više fokusirati na poboljšanje poslovne efikasnosti, tj. korporativnog upravljanja i sposobnosti višeg menadžmenta, ali i na povećanje fleksibilnosti i prilagodljivosti promjenama', istaknuo je Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.