ZELENA ENERGIJA

Hrvatska može biti energetski neovisna

28.01.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Hrvatska posjeduje velike količine obnovljivih izvora energije (OIE) na osnovi kojih može postići energetsku neovisnost, bez da ovisi o uvozu nafte i plina, istaknuo je Nikola Čupin, predsjednik Udruge za razvoj Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare

Prema podacima iz 2006, ustvrdio je Čupin, ukupna primarna energija Hrvatske iznosila je 114 TWh (tervatasati). Od toga se 64 posto odnosilo na obnovljive izvore, dok je ostatak dolazio od nafte, plina i uvoza. Međutim, iskoristilo se samo 18 posto primarne 'zelene energije', i to većinom vodni potencijal i nešto malo šumske biomase. Potpuno neiskorišteni ostali su vjetar, solarna i geotermalna energija.

Do danas se situacija nešto popravila, ali da bi se u potpunosti iskoristili OIE, potreban je potpuni zaokret u energetskoj i gospodarskoj politici, mišljenja je Čupin.

'Više od 40 posto hrvatskog teritorija pokriveno je šumom. Ulaže se velik trud da se dovede plin do Gorskog Kotara i Like umjesto da se iskoristi postojeće šumsko bogatstvo. Hrvatska je 2007. izvezla skoro 500.000 tona ogrjevnog drveta, koje se zatim koristi u stranim termoelektranama iz kojih mi uvozimo struju!', rekao je Čupin.

Hrvatska od 2,15 milijuna hektara poljoprivrednih površina spremnih za obradu, koristi svega 1,2 milijuna, a skoro milijuna hektara stoji neobrađeno. Kad bi se od toga samo trećina koristila za uzgoj uljarica, istaknuo je Čupin, moglo bi se godišnje proizvesti 300.000 tona biodizela

Udruga za razvoj Hrvatske predlaže masovnu gradnju kogeneracijskih postrojenja (istodobno proizvodnja toplinske i električne energije) na OIE, koje bi imao svaki grad te gradnju toplinskih mreža. Pri gradskoj upravi, predložio je Čupin, trebali bi se osnovati energetski uredi koji bi vodili brigu o vodovodu i odvodnji, toplinskoj, plinskoj i elektroenergetskoj mreži te javnoj rasvjeti.

'Ulaganja u mala postrojenja bila bi i do tri puta veća gledano prema jednom MWh električne energije. Ali umjesto uvoznika, postali bismo proizvođači energije, i to na temelju vlastitih resursa. Višak bismo izvozili, dao bi se novi zamah gospodarskom razvoju i otvorila bi se nova radna mjesta', rekao je Čupin.