kontra struje

Hrvatska među četiri zemlje EU-a s padom troškova rada u trećem tromjesečju

16.12.2020 u 17:08

Bionic
Reading

Troškovi rada po satu u EU i eurozoni porasli su u trećem tromjesečju upola slabije nego u prethodna tri mjeseca, a u Hrvatskoj su pali prvi puta u gotovo četiri godine, pokazali su u srijedu podaci Eurostata. Na razini 27-člane Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u trećem tromjesečju 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izračunali su europski statističari.

U drugom tromjesečju uvećani su prema revidiranim Eurostatovim podacima 3,5 posto. U eurozoni su ukupni troškovi rada po satu u trećem tromjesečju porasli 1,6 posto, nakon revidiranog 3,6-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Troškove rada smanjile su porezne olakšice i potpore kojima su vlade nastojale poduprijeti poduzeća u koronakrizi, smanjivši time troškove doprinosa, ističe Eurostat. Tako su troškovi doprinosa u EU u trećem tromjesečju pali 0,1 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. U prethodnom su tromjesečju stagnirali. U eurozoni pali su 0,4 posto, nakon 0,7-postotnog povećanja u prethodna tri mjeseca.

Troškovi plaća porasli su pak upola slabije nego u prethodna tri mjeseca, za 2,4 posto posto u EU, nakon 4,6-postotnog skoka u drugom tromjesečju. U eurozoni uvećani su 2,2 posto, nakon 4,5-postotnog povećaja u razdoblju od travnja do lipnja.  Sektor kulture, zabave i rekreacije bilježio je najveći skok troškova rada po satu, za 4,6 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Troškovi doprinosa najviše su pali u sektoru ugostiteljstva, za 11,9 posto, utvrdio je Eurostat. Među zemljama EU-a najviše su porasli ukupni troškovi rada po satu u Slovačkoj, Češkoj, Portugalu i Rumunjskoj, oko šest posto. Najslabije su porasli u Italiji i Austriji, za 0,3 odnosno 0,6 posto, dok su u Nizozemskoj stagnirali.  

Hrvatska je zajedno s Irskom, Ciprom i Maltom u skupini zemalja EU-a koje su u trećem tromjesečju bilježile pad troškova rada po satu. Kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u Hrvatskoj su u trećem tromjesečju bili 0,7 posto niži nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju. To je njihov prvi pad od četvrtog tromjesečja 2016. godine, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Pritom su troškovi plaća u Hrvatskoj u razdoblju od srpnja do rujna porasli 0,2 posto dok su troškovi doprinosa smanjeni 5,9 posto. U drugom tromjesečju troškovi plaća porasli su 1,5 posto dok su troškovi doprinosa pali 4,0 posto. Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna pali ukupni troškovi plaća po satu na Malti, za 6,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.