PAD TREĆU GODINU ZAREDOM

Hrvatska konkurentna kao Bocvana i Gvatemala

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 09.09.2010 13:54
  • Objavljeno 09.09.2010 u 13:54
Nacionalno vijeće za konkurentnost

Nacionalno vijeće za konkurentnost

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / Cropix

Prema najnovijem indeksu konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma, Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu potonula za pet mjesta i trenutno se nalazi na 77. poziciji od 139 zemalja. Nastavak je to negativnog trenda koji je prisutan posljednje tri godine, tijekom kojih je Hrvatska pala za 20 mjesta i sada se nalazi u društvu s Bocvanom i Gvatemalom

Posebno zabrinjava to što je većina zemalja iz okruženja preskočila Hrvatsku. Tako je primjerice Crna Gora skočila za 13 mjesta i trenutno zauzima 49. poziciju. 'Stanje je zabrinjavajuće i to nije zbog recesije, već su razlozi u nedostatku jasne strategije, naglasio je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, komentirajući poražavajuće podatke. 'Ovo što vidimo mogli bismo okarakterizirati kao opću društvenu upravljačku krizu koje se ponajprije odnosi na državne institucije', dodao je Mudrinić.

Područja u kojima najgore stojimo (ispod 100. mjesta) i koja se pogoršavaju su efikasnost tržišta roba i rada, inovativnost, veličina tržišta, poslovna sofisticiranost, financijsko tržište te institucije, dok smo najkonkurentniji (iznad 35. mjesta) u makroekonomskoj stabilnosti, visokom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i infrastrukturi.

'Ovo izvješće nam nije reklo puno novoga što već ne znamo', naglasio je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a, dodajući da podaci samo potvrđuju 'da smo jako malo napravili na reformama'. Posebno se osvrnuo na katastrofalne podatke o poreznom sustavu koji nas smješta na 134. mjesto od 139 zemalja i negativnu poslovnu klimu za strana ulaganja.

Predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić najavio je izradu povelje za nacionalni razvoj gospodarstva do 2025. godine koju će Vijeće ponuditi političkim strankama i akademskoj javnosti kao platformu oko koje bi se trebao postići konsenzus na nacionalnoj razini.

Izvješće o globalnoj konkurentnosti obuhvaća 139 zemalja, a rezultati se temelje na anketi gospodarstvenika u 13.500 poduzeća širom svijeta koja je provedena u proljeće ove godine te na statističkim podacima za 2008. i 2009. godinu.

Na globalnoj ljestvici vodeću poziciju zadržala je Švicarska. SAD je pao za dva mjesta (na četvrtu poziciju), a kao glavni razlozi navode se rastući proračunski manjak, razvoj situacije na financijskom tržištu, korporativnoj etici te povjerenje koje kompanije i građani iskazuju prema vladi.

Švedska, druga na globalnoj listi konkurentnosti, napredovala je za dva mjesta zahvaljujući transparentnoj i učinkovitoj vladi i visokoj korporativnoj etici.

Među deset vodećih zemalja nalazi se šest europskih. Uz vodeću Švicarsku, na petom mjestu je Njemačka, sedma je Finska, osma Nizozemska, a deveta Danska. Regija istočne Azije također bilježi dobre rezultate. Singapur je zadržao prošlogodišnje treće mjesto, a Japan je napredovao za dva mjesta i trenutno je na šestoj poziciji.

Za više informacija o globalnoj konkurentnosti pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi