napredak i nova radna mjesta

Hrvatska je ovo dugo čekala: Nestaje glavna prepreka za otključavanje milijardu eura investicija

14.06.2024 u 07:51

Bionic
Reading

Cijena priključenja na mrežu u Hrvatskoj bit će poznata najkasnije u srpnju, što bi moglo otključati milijardu eura vrijedna ulaganja u obnovljive izvore energije, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Investitori tvrde da je naknada za priključenje elektrana na prijenosnu mrežu glavna prepreka ulaganjima već više od dvije i pol godine, piše Balkan green energy news.

Na konferenciji Dani obnovljivih izvora energije koju su u Puli organizirali Obnovljivi izvori energije Hrvatske (RES Hrvatska), Ivo Milatić najavio je da će Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) najkasnije do srpnja usvojiti naknadu za priključenje na mrežu. Time bi se, dodao je, mogla realizirati milijardu eura vrijedni projekti koji već dugo čekaju odluku HERA-e.

Do 2030. znat će se gdje će ići žice

Dodao je da će se izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju odrediti točne trase dalekovoda, a do 2030. godine znat će se “gdje će ići žice”. Milatić očekuje da će do 2030. obnovljivi izvori činiti 8 GW od 10,5 GW kapaciteta proizvodnje električne energije u zemlji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska radi na reviziji Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP), koji je EU ocijenila neambicioznim, kako bi se povećali ciljevi zelene energije.

Do 2030. Hrvatska planira priključiti 2000 MW vjetroelektrana, 319 MW geotermalnih elektrana i 4000 MW fotonaponskih elektrana, rekao je i dodao kako je uvjeren da će te brojke biti i veće.

Zelena tranzicija otvara radna mjesta

Ciljevi za bioplin i biomasu u izvornoj verziji NECP-a ostat će nepromijenjeni, rečeno je na konferenciji koja je okupila oko 400 sudionika.

Maja Pokrovac, direktorica RES Hrvatska, istaknula je važnost transformacije industrije, napomenuvši da zelena tranzicija ne samo da omogućuje napredak u vidu čiste energije, već otvara radna mjesta za visokoobrazovane mlade ljude i potiče regionalni razvoj.