DUBROVNIK II

Hrvatska i Republika Srpska zajedno će graditi hidroelektranu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2012 19:31
  • Objavljeno 13.07.2012 u 19:27
Radimir Čačić dobra

Radimir Čačić dobra

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u petak su u Banjoj Luci postigli dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture

Projekt vrijedan 170 milijuna eura o kojemu je razgovarano odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH. Po Čačićevoj ocjeni, projekt Dubrovnik II koji bi se realizirao u iduće tri godine jedan je od najkvalitetnijih europskih energetskih projekata.

Najavio je kako će do kraja rujna biti završen koncept i defnirani financijski detalji. Po rječima Aleksandra Džombića, voda bi bila osigurana iz rijeke Trebišnjice prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara.

'Dogovorili smo se da idemo zajednički investirati u ovaj projekt po 50 posto, formirajući jednu zajedničku tvrtku koja će u iduće tri godine izgraditi hidroelektranu a onda ćemo se dogovoriti o raspodjeli električne energije', kazao je novinarima Džombić.

Istaknuo je kako postojeća neriješena pitanja vezana za postojeću hidroelektranu Dubrovnik odnosno termoelektranu u Gacku neće utjecati na novi projekt. Na banjalučkom je sastanku dogovorena i ubrzana gradnja mosta preko Save kod Gradiške.

Međunarodni nataječaj za izvođenje radova trebao bi biti raspisan do kraja godine, a u povjerenstvu koje će odabrati najbolju ponudu bit će predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane.

Gradnja mosta planirana je u razdoblju od 2013. do 2016. godine, a Čačić je izjavio kako će time ujedno porasti vrijednost prometa hrvatskim autocestama ali i ojačati ukupni gospodarski odnosi dviju država.

Dvije države, sukladno već potpisanom sporazumu, gradnju mosta preko Save financirat će u podjednakim omjerima. Čačić i Džombić razgovarali su i o uređenju i razvijanju plovnosti rijeke Save, izgradnji lučke infrastrukture te kontejnerskih terminala odnosno realizacija projekata u cilju postizanja veće klase plovnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi