POVIJESNI SUSRET

Hrvatska - Francuska: Sraz Davida i Golijata u svakom pogledu osim u nogometu

14.07.2018 u 11:59

Bionic
Reading

Usporedba većine statističkih podataka između Hrvatske i Francuske, počevši od površine zemlje i broja stanovnika do broja registriranih nogometaša, govori da se radi o srazu Davida i Golijata. Srećom, statistika u nogometu ne igra presudnu ulogu…

Hrvatski protivnik u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji po mnogočemu je svjetska velesila. Francuska je jedna od osnivačica Ujedinjenih naroda i jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, što potvrđuje njeno veliko političko značenje u svijetu. Francuska je i osnivačica Europske unije, a po veličini teritorija njezina je najveća članica. Uz to, jedna je od osam svjetski priznatih nuklearnih sila.

S BDP-om od 2.584 milijarde dolara, 47 puta većim od hrvatskog, francusko gospodarstvo drugo je po veličini u eurozoni i sedmo u svijetu.

Francuska ekonomska moć počiva na uslugama i modernoj industriji. Najsnažniji sektori su prehrambena i automobilska industrija te industrija mode i luksuznih proizvoda s brojnim svjetski poznatim brendovima. Francuska je poznata i po svojim mirnodopskim nuklearnim potencijalima. Električna energija proizvedena iz 58 francuskih nuklearnih reaktora čini gotovo 50 posto nuklearne energije Europske unije.

Francuski BDP po glavi stanovnika, prema paritetu kupovne moći, gotovo je dvostruko veći od hrvatskog. Prema tom pokazatelju, Francuska je na 28. mjestu svjetske ljestvice, dok je Hrvatska na 56. poziciji. Francuzi imaju znatno viši životni standard, o čemu svjedoči i prosječna plaća koja je gotovo tri puta veća nego u Hrvatskoj.

Osim u sportskim rezultatima, Hrvatska se s Francuskom ravnopravno može mjeriti u turističkim uspjesima. Obje zemlje svjetski su poznate turističke meke. Francuska je po broju stranih turista (83 milijuna godišnje) vodeća svjetska turistička destinacija, a u vrhu je i po ostvarenim noćenjima (405 milijuna) i realiziranim prihodima (40 milijuna eura).

Međutim, kada turističke brojke stavimo u omjer s brojem stanovnika, Hrvatska je u prednosti. Tako, primjerice, Hrvatska po glavi stanovnika ostvari 2.439 eura prihoda od turizma, a Francuska uprihodi tek 597 eura. U broju noćenja po glavi stanovnika Hrvatska se nalazi na drugom mjestu u Europi (iza Malte) dok je Francuska tek 11.

  • +38
SP 2018., polufinale: Francuska - Belgija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Turizam je za Hrvatsku puno važniji segment gospodarstva jer čini čak 20 posto BDP-a dok u francuskom BDP-u sudjeluje sa svega sedam posto.

I za kraj, nekoliko manje poznatih činjenica i zanimljivosti o domovini naših ljutih nogometnih suparnika.

Ime Francuska potječe od plemena Frank, germanskog naroda koji je nekada živio na ovim prostorima. Francuski jezik materinji je za preko 75 milijuna ljudi, a osim u Francuskoj, službeni je u Švicarskoj, Kanadi, Obali Bjelokosti, Luksemburgu, Monaku, Kongu i Nigeru. U Engleskoj je bio službeni jezik preko 300 godina.

  • +28
Hrvatska - Rusija, navijači na stadionu u Sočiju Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Od 1814. do 1830. zastava kraljevine Francuske bila je potpuno bijela. Francuski pisci osvojili su najviše Nobelovih nagrada za književnost, čak 15.

U svakoj regiji Francuske postoji određen broj poljubaca pri susretu. Na Korzici je to čak pet puta! Najposjećenija atrakcija Pariza nije Eiffelov toranj ni Louvre, već Disneyland. Francuzi su imali ranu verziju interneta nazvanu Minitel 80-ih godina prošlog stoljeća.

Francuska zauzima drugo mjesto u konzumiranju alkohola u svijetu, a prosječni Francuz godišnje popije čak 45 litara vina. Prema istraživanjima koje provodi Durex, čak 70 posto Francuza vodi ljubav barem jednom tjedno.