sport i ekonomija

Ove brojke najbolje pokazuju koliki je podvig napravila Hrvatska

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 10.07.2018 18:47
  • Objavljeno 10.07.2018 u 18:47
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U završnice svjetskih nogometnih prvenstava rijetko se probijaju reprezentacije koje dolaze iz, gospodarski gledano, malih zemalja. Takav pothvat u zadnjih 20 godina uspio je samo Hrvatskoj, u Francuskoj 1998. i sad u Rusiji, te Urugvaju prije osam godina na mundijalu u Južnoj Koreji

Veličinu gospodarstva neke zemlje najbolje pokazuje BDP, što je skraćenica za bruto domaći proizvod. Do vrijednosti BDP-a dolazi se zbrajanjem vrijednosti svih roba i usluga proizvedenih u nekoj zemlji tijekom kalendarske godine.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. među četiri najbolje reprezentacije probile su se Njemačka, Argentina, Nizozemska i Brazil.

Te godine to su bile zemlje koje su se nalazile među 25 najvećih ekonomija svijeta.

Njemačka je s BDP-om od 3997 milijardi dolara imala četvrto po veličini gospodarstvo na svijetu, Argentinci su držali 23. mjesto (564 milijarde dolara), Nizozemci su bili 18. (881 milijarda dolara), a Brazil se nalazio na sedmoj poziciji (256 milijardi dolara).

U Južnoj Koreji, u kojoj se prvenstvo igralo 2010., u završnicu su se probili Španjolska, koja je tad bila 12. po veličini ekonomija na svijetu, Nizozemska je držala 16. poziciju, a Njemačka četvrtu. Daleko iza njih nalazio se Urugvaj koji je te godine bio 79. na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava.

Isto se ponovilo sad u Rusiji. Kad se uzme vrijednost BDP-a, Hrvatska je patuljak u odnosu na Francusku, Englesku i Belgiju.

Prema podacima Svjetske banke, Francuzi su lani imali BDP od 2584 milijarde dolara te su sedma ekonomija svijeta. Engleska je bez ostatka Ujedinjenog Kraljevstva (Škotske, Welsa i Sjeverne Irske) imala 2002 milijarde dolara vrijedan BDP, što je svrstava na devetu poziciju. Belgija je na 25. mjestu s 495 milijardi dolara.

  • +41
  • +38

Najljepše navijačice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal montaža

Hrvatsko gospodarstvo je devet puta manje od belgijskog i nalazi se na 76. mjestu s BDP-om od 55 milijardi dolara.

Hrvatska nešto bolje stoji kad se BDP mjeri po stanovniku metodom pariteta kupovne moći. Na taj način se dolazi do vrijednosti koje pokazuju visinu životnog standarda u pojedinoj zemlji, jer uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.

Prema toj računici, najveći životni standard među polufinalistima mundijala u Rusiji imaju Belgijanci, čiji je BDP po stanovniku 47.561 dolar. Slijede Englezi s 43.877 dolara, Francuzi s 42.779 dolara i Hrvati s 25.264 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!