VOJNA INDUSTRIJA

Hrvati opremaju kuvajtsku i egipatsku vojsku

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka Kroko International dogovorila je na sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2011. svoj dosad najveći posao, po prilici vrijedan oko 20 milijuna dolara. Čak 40 tisuća odora naručio je Kuvajt, a usto traži još 10 tisuća kompleta odjeće specijalne namjene te pet tisuća pancirnih prsluka

IDEX je bio izuzetno uspješan i za tvrtku Šestan - Busch od koje je egipatska vojska naručila sedam tisuća kaciga, no riječ je tek o prvoj narudžbi jer bi hrvatske kacige trebale pristizati u Egipat i naredne četiri godine. Južnoafrička Republika također je pokazala veliki interes, pa je Alojz Šestan pred potpisivanjem ugovora za pet tisuća kaciga za tu zemlju.

'Već pet godina radimo za Kuvajt i dosad smo opremali kraljevsku gardu. Sad, međutim, žele da opremimo cijelu vojsku. Ugovor je pred finalizacijom i uskoro ćemo ga potpisati, a nakon toga ćemo imati šest do sedam mjeseci za isporuku', rekao je Denis Popović, direktor Kroko Internationala za Poslovni dnevnik, no o vrijednosti ugovora nije htio govoriti.

MORH je prije dvije godine od zajednice ponuditelja koju je okupio Kroko naručio 10 tisuća odora, za što je plaćeno oko 40 milijuna kuna. I ovoga puta će odore za kuvajtske snage proizvoditi i ostale hrvatske tvrtke koje se zajedno s Krokom nalaze u Opteko grupi, a Popović najavljuje da će pozvati još tvrtki da im se pridruže.

'Moramo oformiti hrvatsku grupaciju zbog čega ćemo pozvati i nove partnere da nam se pridruže', kaže Popović, dodajući da im je u ostvarivanju ovog posla svojim utjecajem i lobiranjem puno pomogao i ministar obrane Davor Božinović, a izrazito ga hvali i Alojz Šestan. 'Na štand po prvi put došao princ Abu Dhabija koji je zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata, što nam je puno značilo', rekao nam je Šestan, dodajući kako će vjerojatno sklopiti nove poslove i s UAE-om, no vjeruje da će zaključiti ugovore i s Omanom i Kuvajtom.