NAJPOŽELJNIJI POSLODAVCI

Hrvati najviše žele raditi u dm-u, Lidlu, Mülleru i HT-u

18.02.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Tvrtka dm-drogerie markt najpoželjniji je poslodavac u Hrvatskoj već šestu godinu zaredom s 12,85 posto bodova, pokazalo je jedanaesto istraživanje portala MojPosao u kojem je sudjelovalo 13.500 ispitanika

Na drugom mjestu nalazi se trgovački lanac Lidl s 2,77 posto bodova, a na trećem je mjestu Müller trgovina Zagreb s 2,54 boda.

HT je na listi 20 najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj zauzeo četvrto mjesto s 1,82 posto dok je na petom mjestu Ina s 1,77 posto bodova.

Veći skok u odnosu na prošlu godinu zabilježila je Ikea Hrvatska te je s 10. došla na šesto mjesto.

Između desetog i 20. mjesta i ove godine nalaze se tri banke - Zagrebačka banka na 12. mjestu, PBZ na 17. te Erste&steiermaerkische bank na 18. mjestu.

Ove godine se po prvi put među 20 najatraktivnijih poslodavaca našla tvrtka Rimac Automobili.

Istraživanje je pokazalo da je najatraktivnija tvrtka za oba spola dm-drogerie markt, iako je žene (17,7 posto) preferiraju u odnosu na muškarce (6,5 posto). Muškarcima je na drugom mjestu Ina, a ženama Müller trgovina Zagreb.

Suprotno očekivanjima, visina plaće nije presudan faktor privlačnosti nekog poslodavca. Ovaj faktor atraktivnosti nalazi se tek na petom mjestu. Kao presudan čimbenik atraktivnosti petina ispitanika, njih 21 posto, izdvojila je sigurnost radnog mjesta.

Na drugom mjestu nalaze se harmonični odnosi koje je 17 posto ispitanika ocijenilo kao presudni faktor.

Prilika za napredak u struci presudni je faktor atraktivnosti za 15 posto ispitanika, a socijalna odgovornost poslodavca za njih 13 posto.

Najmanje je ispitanika kao presudni faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijsko napredovanje, njih svega sedam posto, a ni imidž u poslovnom svijetu nije se pokazao bitnim (devet posto).

Više od polovice ispitanika, njih 61 posto, često razmišlja o promjeni poslodavca. Trećina ispitanika, njih 29 posto, ponekad razmišlja o promjeni radnog mjesta dok 10 posto uopće ne razmišlja o promjeni tvrtke.

Najviše bi ispitanika, njih 37 posto, željelo raditi u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, 16 posto ispitanika voljelo bi raditi u državnoj instituciji, a po 15 posto njih u stranim institucijama te u tvrtkama u državnom vlasništvu.

Kao i prošle godine, poražavajuća je činjenica da bi u privatnoj tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu htjelo raditi svega 14 posto ispitanika, navode s portala MojPosao.

Nešto više od polovice ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju su žene (56 posto) dok su 44 posto ispitanika muškarci.

Trećina ispitanika, njih 30 posto, u dobi je između 33 i 43 godine, a 14 posto ispitanika ima više od 41 godinu.

Polovica ispitanika (49 posto) trenutno je zaposlena dok ih je 40 posto nezaposleno. Svega sedam posto ispitanika još se školuje.

Nešto više od polovice ispitanika, odnosno njih 54 posto, srednje je stručne spreme dok ih 23 posto ima visoku stručnu spremu. Više stručne spreme je 16 posto ispitanika, a osam posto ispitanika je ostalih razina obrazovanja.

Gotovo polovica (44 posto) ispitanika je iz Zagreba ili okolice. Iz istočne Hrvatske je 15 posto ispitanika, a po 12 posto ispitanika je iz Dalmacije te Istre i Kvarnera. Najmanje ispitanika je iz sjeverne i središnje Hrvatske (sedam posto, odnosno 10 posto).

Kako navode s portala MojPosao, istraživanje se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama i njihovom slobodnom izboru, odnosno u istraživanju nisu unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki.

Cilj istraživanja je bio utvrditi koji su poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti i zbog čega te istaknuti one koji su najviše napredovali.