ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJPOSAO

S ovim europskim tabuom Hrvati nemaju nikakvih problema

22.08.2017 u 22:42

Bionic
Reading

Većina ispitanika, njih tri četvrtine (74 posto), smatra da je plaća osobna informacija i jako osjetljiva tema razgovora. Unatoč tome, čak 75 posto ispitanika htjelo bi znati koliko zarađuju njihovi kolege na poslu

Istraživanje stavova o plaći provedeno je putem servisa Paylab, u sklopu kojega je i servis MojaPlaća. Obavljeno je online u devet zemalja Europe na ukupno 40.262 ispitanika, a u Hrvatskoj je sudjelovalo 4227 ispitanika.

Visina plaće je tabu tema u europskim zemljama. Tvrtke obično pokušavaju zadržati tajnost podataka o plaćama, a većina ih svoje zaposlenike obvezuje na sporazume o povjerljivosti u vezi s iznosima u ugovorima o radu. Vrlo malo poslodavaca objavljuje podatke o plaći u svojim oglasima za posao.

Zaposlenici obično koriste online portale za plaće kako bi dobili bolju predodžbu o iznosima i kompenzacijskim paketima koji se nude na tržištu, jer je to jedini način koji im omogućuje anonimno provjeravanje podataka o ostalim zaposlenicima na istim pozicijama.

Većina ispitanika ne taji informaciju o plaći

Ljudi su se međutim navikli dijeliti detalje o plaći sa svojim najbližima. U istraživanju se 69 posto ispitanika složilo s izjavom da njihovi prijatelji i poznanici znaju koliko zarađuju.

S druge strane nešto više ispitanika, njih 74 posto, htjelo bi znati koliko zarađuju njihovi prijatelji i susjedi, dok bi ih čak 75 posto htjelo znati koliko zarađuju njihovi kolege u tvrtki.

Zanimljivo je da nema razlike po spolu kada su u pitanju informacije o plaćama: 75 posto muškaraca i 74 posto žena htjelo bi znati plaću prijatelja, a isto toliko (75 posto muškaraca i 74 posto žena) željelo bi znati visinu plaće kolega iz tvrtke. Informacije o svojoj plaći prijateljima otkriva 69 posto muškaraca i 68 posto žena.

Što je veća plaća, veća je i tajnost

Zanimljivo je to što su zaposlenici koji zarađuju manje od prosjeka mnogo više otvoreni za raspravu o svojim prihodima s okolinom (76 posto), a također ih više zanima kolike plaće imaju njihovi prijatelji, poznanici, ali i kolege (80 posto). Ispitanici s natprosječnim primanjima manje su skloni dijeliti takve informacije (67 posto), ali ih i u manjoj mjeri zanimaju takve informacije o drugima (76 posto).

Najmanje je vjerojatno da će osobe na rukovodećim pozicijama podijeliti pojedinosti o svojoj plaći. Čak 62 posto zaposlenika nižeg i srednjeg menadžmenta te 44 posto top menadžera slaže se da oni koji su im najbliži znaju koliko zarađuju. Oni i u najmanjoj mjeri žele znati koliko zarađuju drugi (62 posto).

Za razliku od menadžera, čak 80 posto niskokvalificiranih radnika želi znati plaću prijatelja i kolega, a 76 posto često otkriva informacije o svojoj plaći.

Hrvati najviše otkrivaju svoju plaću

Od devet zemalja, u kojima je provedeno istraživanje, ispitanici iz Hrvatske u najvećoj mjeri otkrivaju informacije o plaći prijateljima i poznanicima (69 posto). U najmanjoj mjeri informacije o plaći otkrivaju ispitanici iz Latvije (51 posto) te Finske (54 posto) i Poljske (54 posto).

Hrvatski ispitanici u podjednakoj mjeri žele znati plaću prijatelja (74 posto) i kolega (75 posto), dok su te razlike puno veće u ostalim zemljama u kojima je provedeno istraživanje. Tako je primjerice najveća razlika u Finskoj, u kojoj 56 posto ispitanika želi znati plaću prijatelja, dok ih 84 posto želi znati plaću kolega.