OSTOJIĆ DONIO OPTIMIZAM

Hotelijeri očekuju više noćenja i veće prihode

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.01.2012 14:02
  • Objavljeno 25.01.2012 u 13:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatski hotelijeri s optimizmom očekuju ovu turističku sezonu koja će im kako smatra većina njih donijeti više noćenja i veće prihode, a kao najčešće razloge optimizma pritom navode najavljeni veći broj noćenja te jačanje prodajnih i marketinških aktivnosti

Pokazalo je to najnovije istraživanje portala PoslovniTurizam o očekivanjima hrvatskih hotelijera od predstojeće turističke sezone i rada novog ministra turizma Veljka Ostojića

Istraživanje su, kako su izvijestili, proveli od 9. do 20. siječnja online anketom na uzorku od 109 hotela na području cijele Hrvatske. Temelj optimizma hotelijera za ovu godinu je i u njihovom zadovoljstvu prošlom godinom, koju je više od 78 posto ispitanih ocijenilo uspješnom.

Većina hotelijera, njih 51,5 posto, smatra da će im ova godina donijeti više noćenja, 43 posto očekuje podjednake rezultate, a 5,5 posto ih smatra da će ostvariti manje noćenja nego lani.

Veće prihode nego prošle godine očekuje 61 posto ispitanih hotelijera, dok na istu razinu prihoda računa njih 31,1 posto, a svega 8 posto ih misli da će lošije financijski poslovati.

Pritom ih većina ili gotovo 70 posto najavljuje da će cijene ostati na razini prošlogodišnjih, 24 posto ih najavljuje porast cijene, a 6,5 posto hotela je odlučilo spustiti cijene u odnosu na prošlu godinu.

U vezi novog ministra turizma Veljka Ostojića većina hotelijera, 64,4 posto, je zadovoljno njegovim imenovanjem, dok su ostali zasad suzdržani i nisu se željeli izjasniti po tom pitanju. Zanimljivo je, kako ističu s portala PoslovniTurizam, da nitko od ispitanih nije izjavio da je nezadovoljan tim imenovanjem.

Predstavnici nešto više od 52 posto hotela očekuju i da će najavljeni potezi novog ministra već ove godine imati znatan utjecaj na turističke rezultate, dok ih 22,6 posto smatra da će se za to ipak morati pričekati dulje vrijeme.

Najveće efekte na rast konkurentnosti turizma hotelijeri pritom očekuju od smanjenja stope PDV-a u turizmu, njih 41,3 posto, i od donošenja turističke strategije, njih 36,2 posto. Nešto više od 15 posto njih vjeruje da će pomake donijeti i najavljeno restrukturiranje sustava turističkih zajednica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi