POTICAJNI MINISTAR

Horvat poručio 200.000 ljudi na burzi da nikada neće naći posao

13.07.2016 u 13:41

Bionic
Reading

Hrvatskoj nedostaje radne snage u gotovo svim segmentima u kojima se razvija poduzetnička djelatnost, ustvrdio je u srijedu ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat tijekom konferencije "Poticanje poduzetništva i inovacija u Hrvatskoj", koju su organizirali Zagrebačka inicijativa i Zaklada Konrad Adenauer

"Pogrešno je reći da imamo nedostatak radne snage samo u turističkoj sezoni. Mi imamo nedostatak kvalificiranih radnika u građevini, metalskoj i elektro branši, gotovo u svim segmentima u kojima se razvija poduzetnička djelatnost", kazao je Horvat

Istaknuo je da većina od 200.000 nezaposlenih registriranih na burzi rada, zbog svog obrazovnog profila, vjerojatno nikada neće naći posao. Tvrdi kako se u Hrvatskoj hitno treba pristupiti prekvalifikaciji radne snage, ali i osluškivanju onoga što je potrebno realnom sektoru, da bi se kroz upisne kvote u sustavu srednjeg obrazovanja, za tri ili pet godina, na tržište rada izbacili samo i isključivo oni profili koje hrvatsko gospodarstvo može progutati.

Na novinarsko pitanje postoji li u Hrvatskoj višak visokoobrazovanih Horvat je odgovorio da "već godinama imamo pad interesa za srednje strukovno obrazovanje i veliki porast interesa za gimnazije".

Država reže potpore

Nadalje, ministar je naglasio i da će se hrvatskim poduzetnicima potpore i subvencije ubuduće uglavnom dijeliti iz strukturnih fondova Europske unije, odnosno kako se za tu namjenu više neće dijeliti državni novac kao do sada. Dodao je i da su razvijene europske države rast temeljile na fondovima Europske unije, dok je Hrvatska posljednje tri godine iz tih fondova povukla relativno malo novca.

Po njegovoj ocjeni, poduzetnici sada daleko lakše dolaze do kredita, i to po kamatnoj stopi već od 0,5 posto, što je donedavno bilo nezamislivo.

Horvat smatra i kako se filozofija prema poduzetnicima promijenila od kada je on na čelu resornog ministarstva, no kako se po tom pitanju većina okolnih zemalja i dalje razvija brže od nas.

Zapeli u prošlosti

Predstavnik Zagrebačke inicijative Mladen Vedriš kazao je da ovdašnji poduzetnici imaju visok inovativni kapacitet te da mali i srednji poduzetnici generiraju više od polovine ovdašnjeg gospodarskog prihoda.

"Ideja ovog skupa je da se fokus javnosti vrati na ono što je bitno, kako zapošljavati ljude, kako biti konkurentan i uspješniji na europskom tržištu rada, roba i usluga i kako pomoći poduzetnicima. Hrvatska po nizu indikatora u poduzetničkom sektoru zaostaje za drugima, a mi smo u prošlosti, kada govorimo o budžetu, previše bili okupirani raspodjelom, koliko će tko dobiti, koliko kome pripada, a premalo se govori o stvaranju novih vrijednosti", zaključio je Vedriš.