RAZNE OPCIJE

Holding traži kupce za nekretnine u planinama, na moru i u Zagrebu

07.07.2017 u 19:47

Bionic
Reading

Zagrebački holding objavio je neobvezujući javni poziv za iskazivanje interesa za prodaju, najam ili neki oblik komercijalizacije niza svojih nekretnina od Kranjske Gore, preko Savudrije, Velog Lošinja, Duge uvale, Skradina i Silbe, pa do Dugog Sela i Zagreba. Riječ je o odmaralištima, kampovima, hostelima, poljoprivrednim i građevinskim zemljištima, poslovnim prostorima…

Hoće li nekretnine biti prodane ili iznajmljene i na koji način bi se komercijalizirale, trebalo bi biti poznato do kraja ljeta, do kada se može iskazati interes. Temeljem toga Holding bi potencijalne ponuđače pozvao da apliciraju na javnom natječaju.

Holding svoju imovinu već godinama bezuspješno pokušava prodati pa je tako još 2006. godine nudio polovicu kampa Veli Jože na Savudriji. Orco grupa tada je za oko 150.000 kvadratnih metara dala najpovoljniju ponudu od 30 milijuna eura, ali su na kraju od svega odustali jer je dio zemljišta koji su planirali kupiti bio uz more, a ondje nije bila predviđena gradnja.

Osam godina kasnije ZGH je ponovno prodavao Velog Jožu, tada u komadu (330.000 m2) na dva natječaja, a planirali su ga prodati za 22,7 milijuna eura bez PDV-a. Prvi je propao jer nije stigla nijedna ponuda, a na drugi ih je stiglo šest, ali nijedna nije bila u rangu onog što je Holding tražio pa je on propao.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se nekretnine nudile parcijalno, sada bi ih ZGH sve trebao ponuditi odjednom. Procjenjuje se da vrijede između dvije i dvije i pol milijarde kuna.

Uz spomenuti kamp, koji je najveća i najvrednija nekretnina, u ponudi su odmarališta u Velom Lošinju  (Villa Milda i Depadansa), hotel Loda u Skradinu na samom ulazu u Nacionalni park Krka, odmaralište u Kranjskoj Gori, ali i poslovna zgrada u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, u kojoj je smještena središnjica ZGH.

Javni poziv, napominju u ZGH-u, nije obvezujuća ponuda za kupoprodaju. Cilj je da gradska tvrtka dozna koje nekretnine imaju potencijal kako bi mogle biti uvrštene u strategiju upravljanja nekretninama koja bi trebala biti gotova do kraja godine.