BITKA ZA MERCATOR

Hoće li Sberbank uspjeti oteti najvrjedniji dio Agrokorove maloprodaje?

17.11.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Nakon što je Ljubljanski okružni sud prihvatio je žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog aktiviranja 'lex Agrokora', ruskoj banci otvara se put za preuzimanje najvrjednijeg dijela Agrokorovog maloprodajnog poslovanja

Potvrdivši žalbu Sberbanka i odbacivši time valjanost 'lexa Agrokora' za Sloveniju Okružni sud u Ljubljani zauzeo je stajalište da hrvatski zakon ne poštuje načelo jednakog tretmana vjerovnika.

Naime, slovenski sud smatra kako 'lex Agrokor' omogućuje da vjerovnici koji imaju potraživanja na bolje stojećim dijelovima Agrokorovog koncerna budu plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših kompanija u okviru Agrokora, budu plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Drugim riječima, ako bi u Sloveniji vrijedio lex Agrokor izvanredni upravitelj Ante Ramljak mogao bi  prodati većinski udjel u Mercatoru i prihod podijeliti svim kreditorima Agrokora te na taj način oštetiti vjerovnike Mercatora. Sud ističe da je to u suprotnosti sa slovenskim stečajnim zakonom.

Ovakvo stajalište slovenskog suda, ako ga potvrdi Vrhovni sud, otvara ruskom Sberbanku put za preuzimanje Mercatora. Naime, ranije je Sberbank ovrhom preuzeo 18,53 posto dionica u vlasništvu Todorićeve nizozemske kompanije Agrokor B. V, a sada može pokrenuti ovrhu i nad većinskim paketom dionica Mercatora koje drži Agrokor.  

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak zasigurno nije računao na ovakav rasplet situacije kada je osporio Sberbankove tražbine vrijedne 9,3 milijarde kuna, uz obrazloženje da je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci.

  • +43
Ante Ramljak nije računao na ovakav rasplet situacije Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

'Naše analize govore da je ukupan iznos koji bi Sberbank, pod uvjetom da bude uspješan u svim postupcima, mogao naplatiti između 110 i 115 milijuna eura. Mi ćemo se braniti', rekao je Ramljak, dajući do znanja da bi u slučaju dogovora Rusi mogli naplatiti veći iznos.

Međutim, njegova procjena se odnosila na imovinu u Srbiji i BiH gdje Sberbank također osporava priznavanje 'lex Agrokora'. Sudska pobjeda u Sloveniji značajno bi povećala Sberbankov ulov, budući da samo Mercator, prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji, vrijedi više od 120 milijuna eura.

Preuzimanjem Mercatora od strane Sberbanka Agrokor bi ostao bez najvrjednijeg dijela malopodajnog biznisa, ali bi se istovremeno i riješio duga teškog 850 milijuna eura koji opterećuje Mercator.