UPITAN FERRAGOSTO

Hoće li nam kriza rastjerati Talijane?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 14.07.2011 13:12
  • Objavljeno 14.07.2011 u 13:12
talijanski turisti makarska

talijanski turisti makarska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivo Ravlić

Hrvatsku godišnje posjeti nešto više od milijun talijanskih turista, i oni su nakon Nijemaca i Slovenaca naši najbrojniji gosti. Najviše ih dođe u samoj špici sezone u kolovozu, za vrijeme tradicionalnog ferragosta, kad se oko pola milijuna Talijana uputi na našu stranu Jadrana. Hoće li se to ponoviti i ove godine kad je Apeninski poluotok, prema pesimističnijim analitičarima, na korak do bankrota?

Zasad statističke brojke ne odaju nikakav veliki pad. Štoviše, u prvih šest mjeseci u Hrvatsku je došlo šest posto više talijanskih turista nego lani, a zabilježen je i porast noćenja za 4,8 posto

Međutim, u vrijeme predsezone glavnu ulogu u dovođenju gostiju, pa tako i Talijana, igraju turoperatori odnosno putničke agencije. Za vrijeme ferragosta većina dolazi automobilima, u privatnom aranžmanu, s tim da i oni koji idu organizirano preferiraju 'last minute' ponudu, tako da je još sve moguće.

Svjesni su toga i u Ministarstvu turizma. Na naš upit kakav ferragosto očekuju, iz ministarstva Damira Bajsa odgovaraju da je, bez obzira na pozitivan trend, teško bilo što predvidjeti.

Situaciju na tržištu Italije nazivaju upitnom ali očekuju pozitivne rezultate s njemačkog, austrijskog, slovenskog, poljskog i ruskog tržišta. Drugim riječima, nadaju se da će mogući talijanski minus pokriti veći dolazak turista iz tih zemalja.

Istina je i da je Bajs i prošle i ove godine najavio 'zahtjevnu situaciju' kad je riječ o talijanskom tržištu. Zbog sve težeg gospodarskog stanja i pada kupovne moći, Talijani zadnjih dvije-tri godine sve manje putuju, pogotovo kad je riječ o inozemnim destinacijama.

Prema posljednjim podacima Svjetske turističke organizacije za prva četiri ovogodišnja mjeseca, Italija je zabilježila pad od jedan posto, kada je riječ o međunarodnim turističkim dolascima.

Turistička potrošnja Talijana na putovanju (putovanja unutar Italije) s nekadašnjih 550 eura pala je na 400 eura, odnosno sa 1.000 na 700 eura kad su u pitanju putovanja u inozemstvo.

I ovogodišnje ankete najavljuju nastavak tog trenda s tim da bi situacija mogla biti, po naš turizam, još nepovoljnija. Dok je lani svaki drugi Talijan razmišljao o odmoru za vrijeme ferragosta, ove godine to planira tek svaki peti.

Naši turistički djelatnici zasad su mirni. Branko Marolt, predsjednik Udruge kampista Hrvatske, kaže da su najave dobre i da će svi kampovi u osmom mjesecu biti puni.

Nikakve veće potrese ne očekuje ni Boris Žgomba, čelnik Udruge hrvatskih putničkih agencija, koji kao dobar znak vidi to što talijanske hotelske kuće ove godine nisu spuštale cijene, što bi značilo da je potražnja dobra i da ljudi, bez obzira na krizu, ipak razmišljaju o odmoru.

Talijani su specifični po tome da ih 70 posto ljetuje u domaćim destinacijama, više nego u bilo kojoj drugoj mediteranskoj zemlji. A i ako se upute preko granice, za očekivati da će se ove godine ponašati skromnije – manje noćenja, jeftiniji smještaj i manje trošenja u restoranima i trgovinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi