VELIK IZAZOV

Hoće li Borzan uspjeti riješiti veliku nepravdu koja muči polovicu stanovnika EU-a?

13.01.2017 u 11:07

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa, čiji je glavni cilj smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave te sniziti cijenu dostave koju plaćaju potrošači i mala poduzeća

Najveća promjena u Uredbi odnosi se na online kupce, odnosno one koji kupuju preko interneta. Takva kupovina je u porastu, a u EU planira se niz mjera kojima bi se pojačao njezin rast, poput olakšane prekogranične dostave, bolje zaštite potrošača, mogućnosti da svaki kupac bilo gdje iz EU-a može naručivati po transparentnim uvjetima.

'Gotovo polovica potrošača u EU-u ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave. Najgore je što u nekim slučajevima u zadnjem koraku kupnje saznaju da uopće nema dostave u njihovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže 'ne, mi ne prodajemo Hrvatima'. To je na zajedničkom tržištu nedopustivo', ističe u svojem priopćenju hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

367402,402467,456285,455814

Harmonizacija tržišta dostave paketa i transparentne cijene

Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, a novom Uredbom o prekograničnoj dostavi želi se harmonizirati tržište dostave paketa i transparentnost cijena kako bi se potrošačima omogućila kupnja pod jednakim uvjetima.

'Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a istraživanja su pokazala da su takve dostave često i do pet puta veće od domaćih cijena. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s udaljenošću ili cijenom rada. Često se događa da, bez očitog razloga, građani za 200 kilometara plate dva ili tri puta više nego za 500', ističe ova europarlamentarka.

Povećanjem online trgovine, raste i BDP na razini EU-a

Ukidanjem barijera za online kupovinu, Europska komisija predviđa kako bi se ona povećala s trenutnih pet na 15 posto, što bi značilo rast BDP-a na razini EU-a za 1,7 posto.

'Naši me građani često pitaju kada ćemo imati sniženja kakva su u zapadnoj Europi. Jeftinijom dostavom smo korak bliže tome. Vjerujem da će ova Uredba rezultirati većom mogućnošću naših građana da kupuju iz cijele EU po pristupačnim i transparentnim cijenama', poručuje Biljana Borzan.