glavna skupština adrisa

Hoće li Ante Vlahović danas objasniti što s milijardom kuna koju je posudio Todoriću?

14.06.2017 u 06:45

Bionic
Reading

Ante Vlahović, većinski vlasnik rovinjske Adris grupe, danas će na Glavnoj skupštini dioničara morati odgovoriti na neka vrlo škakljiva pitanja. Može se očekivati da će ga dioničari upitati zašto je kreditirao Agrokor Ivice Todorića s čak milijardu kuna i hoće li tvrtka ikada vidjeti taj novac

Glavna skupština, koja se održava u Rovinju, ima klasičan dnevni red s odlukama o raspodjeli dobiti i isplati dividende od 17 kuna po dionici. Tu su i odluke o davanju razrješnice upravi, imenovanju revizora i slične formalnosti.

'Ne bi se trebalo dogoditi ništa previše dramatično, mislim da Vlahović ima većinu i da će izglasati sve predložene odluke. Što se malih dioničara tiče, oni mogu postavljati pitanja kakva god žele, a zanimat će ih što je s Agrokorom, no opet ne mogu napraviti nikakvu prevagu', rekao nam je jedan od dioničara rovinjske grupacije.

Vlahović sam kontrolira dovoljno dionica kako bi se sve predložene odluke i izglasale, no planove bi mu mogla pomrsiti nova udruga malih dioničara koju vodi iskusni financijaš Mihovil Prpić. Iako smo pokušali kontaktirati s njim kako bismo ga upitali što će pitati Vlahovića i kakve odgovore očekuje, do zaključenja teksta Prpić se nije javio.

Mada se predstavlja kao predstavnik malih dioničara, drugi mediji o njemu pišu kao o predstavniku grupe većih dioničara i iskusnih financijaša koji žele znati što se događa u Adris grupi. Ne treba zaboraviti da se ranije nagađalo da bivši Vlahovićev partner Plinio Cuccurin s J&T bankom iz Češke pokušava preuzeti kontrolu nad Adrisom.

Dionice Adrisa izdane su u dvije serije. Redovne dionice daju pravo glasa na Glavnoj skupštini, dok povlaštene dionice ne daju pravo glasa, ali im se redovito pripisuje dividende. Kako se povlaštenim dionicama puno više trguje na Burzi, one su zanimljive svim vrstama ulagača.

Što se redovitih dionica tiče, njih najviše drži Vlahović (13,39 posto) pa Cuccurin (12,32 posto). Dodatnih 16 posto vlasništva krije se iza skrbničkih računa, a pretpostavlja se da i te glasove kontrolira Vlahović, kao i sedam posto dionica koje je poklonio svojim kćerima. Četiri posto Adrisa kontrolira i rovinjski poduzetnik Anton Pokrajac, dok pola posto manje dionica ima Branko Zec, bivši član Uprave. Za odluke koje su predložene u pozivu na Glavnu skupštinu Adrisa dovoljna je obična većina glasova, a Vlahović svoju poziciju brani i programima otkupa vlastitih dionica koji na Burzi traju oko dvije godine.

Adrisovo financiranje Agrokora nije tajna, ono je trajalo godinama, ali prvi put je nedavno izišlo na vidjelo koliki je ukupan iznos. Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavijestio je javnost da je Adris grupa zaključno s 31. ožujka bila pojedinačno najveći nebankovni kreditor Agrokora s 967 milijuna kuna.

U financijskom izvješću Adrisa za 2016. stoji još veći iznos. Navode se potraživanja za kredit prema partneru 'kod kojeg je započeo proces reorganizacije i promjene poslovnog modela od 1.160.109.000 kuna'. Iako nije navedeno ime, jasno je da je riječ o Agrokoru. Osim toga, izgleda da je Adris do 31. ožujka uspio naplatiti od Agrokora dio potraživanja u visini od oko 190 milijuna kuna.

Iz rovinjske tvrtke su na upit tportala odgovorili kako dug datira još iz vremena poslovne suradnje Tvornice duhana Rovinj (TDR) i Agrokora. 'Podsjećamo da je Adris grupa, zahvaljujući TDR-u, bila jedan od najvećih pojedinačnih dobavljača tvrtkama iz sastava Agrokora. Rezultat takvog poslovnog odnosa je i dugogodišnji TDR-ov uspjeh na hrvatskom i regionalnom tržištu', istaknuli su iz Adrisa.

  • +18
Početkom godine Zaklada Adris obilježila je desetu godišnjicu, a na njoj su zadnji put zajedno viđeni Todorić i Vlahović Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris