POBOLJŠANJE LIKVIDNOSTI

HNB putem repo aukcije plasirao bankama 280 milijuna kuna

21.11.2016 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 280 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto, objavljeno je iz središnje banke

Na 47. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 280 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire ovotjedne aukcije je 23. studenoga, a datum reotkupa 31. studenoga.

U srijedu 23. studenoga dospijeva i 280 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji, također po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

Inače, HNB će u utorak održati četvrtu strukturnu repo aukciju u ovoj godini, uz fiksnu repo stopu od 1,4 posto te dospijeća za četiri godine.

HNB je kroz do sada održane tri strukturne repo aukcije bankama ukupno plasirao gotovo milijardu kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

Cilj strukturnih repo aukcija je osigurati bankama dugoročnije izvore kunske likvidnosti (ročnost operacija je četiri godine) uz nisku kamatnu stopu. Strukturne repo operacije pridonose spuštanju kunske krivulje prinosa na srednjoj/dužoj ročnosti, razvoju domaćeg tržišta za kunske državne vrijednosne papire te motiviraju banke da povećaju kreditiranje u kunama, podsjetio je guverner HNB-a Boris Vujčić na prošlotjednom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.