JAČANJE KUNSKE LIKVIDNOSTI

HNB putem repo aukcije bankama plasirao 150 milijuna kuna

05.12.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 150 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto, objavljeno je iz središnje banke

Na 49. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire ovotjedne aukcije je 7. prosinca, a datum reotkupa 14. prosinca.

U srijedu 7. prosinca dospijeva i 80 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji, također po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

HNB je nedavno održala i četvrtu i posljednju ovogodišnju strukturnu repo aukciju u ovoj godini, na kojoj je bankama po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto plasirala ukupno 47,5 milijuna kuna, što je najniži iznos plasiran putem strukturnih aukcija ove godine.

HNB je tako kroz četiri strukturne repo aukcije bankama ukupno plasirao ukupno 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

Cilj strukturnih repo aukcija bio je osigurati bankama dugoročnije izvore kunske likvidnosti (ročnost operacija je četiri godine) uz nisku kamatnu stopu. Strukturne repo operacije pridonose spuštanju kunske krivulje prinosa na srednjoj/dužoj ročnosti, razvoju domaćeg tržišta za kunske državne vrijednosne papire te motiviraju banke da povećaju kreditiranje u kunama.