DIGITALNA BANKA

HNB se oglasio o Revolutu: Ne nadziremo ih, a štednja je uključena u sustav osiguranja u Litvi

17.03.2021 u 09:13

Bionic
Reading

Regulator poručuje da ne nadziru Revolut niti je štednja uključena u hrvatski sustav osiguranja depozita već onaj u Litvi, no samo ako se radi o novcu u Revolut Banku. Većina korisnika ima račune e-novca registriranim pri Revolut Payments UAB koji je institucija elektroničkog novca pa za tu štednju nema garancije

Popularna aplikacija Revolut, iza koje stoji istoimeni britanska fintech kompanija, korisnicima je odnedavno ponudila uslugu Revolut Bank s namjerom prikupljanja depozita, no ne i kredita. Iskorak je logično postavio pitanje, je li štednja povjerena Revolutu sigurna. Hrvatska narodna banka poručuje: ni nadziru Revolut niti je štednja uključena u domaći sustav osiguranja depozita već onaj u Litvi, no samo ako se radi o novcu na računima Revolut Banka. Većina korisnika, među kojima je više od 150.000 onih iz Hrvatske, još uvijek novac drži na računima e-novca registriranim pri Revolut Payments UAB-u sa sjedištem također u Litvi kao institucija elektroničkog novca pa za tu štednju nema garancije, piše Poslovni dnevnik.

U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da Revolut Bank UAB, kao kreditna institucija sa sjedištem u drugoj državi EU može u Hrvatskoj pružati usluge koje je ovlaštena pružati u matičnoj državi putem podružnice osnovane u RH, a može i privremeno neposredno pružati usluge od dana kada je HNB dobila obavijest nadležnog tijela u državi u kojoj ima sjedište. Takvu obavijest regulator je dobio u studenom 2020. od Lietuvos bankas (Bank of Lithuania) iz Litve za kreditnu instituciju Revolut Bank UAB, ali samo za primanje depozita i ostalih povratnih sredstava. “Na taj način prikupljeni depoziti uključeni su u sustav osiguranja depozita u Litvi, a ne u Republici Hrvatskoj”, poručuje HNB.

Dodatno naglašavaju: “Posebno bismo željeli napomenuti da Hrvatska narodna banka ne daje odobrenja za rad niti prudencijalno nadzire poslovanje kreditnih institucija iz drugih država članica EU koje neposredno pružaju usluge u RH – nadzor njihovog poslovanja obavljaju nadležna tijela država članica koja su im izdala odobrenje za rad”, kažu. Registar licenciranih kreditnih institucija vodi Europsko tijelo za bankarstvo (EBA), a tamo stoji tko je nadležan za superviziju i osiguranje depozita u državi članici.

Nadzor nad Revolut Payments UAB također je pod ingerencijom središnje banke Litve koja mu je izdala dozvolu za rad, no kao institucija za elektronički novac nije obveznik uključivanja u sustav osiguranja depozita.

Radi Brexita (originalni) Revolut LTD iz Ujedinjenog Kraljevstva kao institucija za elektronički novac od kraja 2020. više nema pravo na pružanje usluga u EU.