REKORDNA DOBIT

HEP grupa zaradila 762,3 milijuna kuna

02.09.2013 u 08:55

Bionic
Reading

HEP grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidiranu neto dobit od 762,3 milijuna kuna, što je značajno poboljšanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je grupa imala gubitak od 320 milijuna kuna, podatak je iz konsolidiranog financijskog izvješća HEP grupe objavljenog na Zagrebačkoj burzi

HEP je objavio i nekonsolidirano izvješće za matičnu kompaniju, Hrvatsku elektroprivredu (HEP) koja je u prvih šest mjeseci imala neto dobit od 971 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani neto dobit iznosila 97,8 milijuna kuna.

Iz HEP-a u objašnjenju rezultata HEP grupe kao dva ključna čimbenika za dobre rezultate poslovanja u prvom polugodištu navode prošlogodišnje povećanje reguliranih cijena električne i toplinske energije, što je povećalo prihode od prodaje u prvom polugodištu ove godine, te odličnu hidrologiju koja je značajno smanjila troškove proizvodnje i nabave električne energije.

Naime, kako navode, izrazito povoljne hidrološke okolnosti s velikim dotocima vode, koje traju od zadnjeg tromjesečja prošle godine, omogućile su rekordnu proizvodnju električne energije u hidroelektranama. Ostvarena je proizvodnja od 5,1 TWh (teravatsati, odnosno milijardi kilovatsati), za 3,3 TWh više nego u izrazito sušnom prvom polugodištu prošle godine, te je smanjena proizvodnja u termoelektranama i uvoz električne energije.

Poslovni prihodi HEP grupe u prvom su polugodištu iznosili 7,7 milijardi kuna, što je gotovo 1,1 milijardu kuna, ili 16 posto više nego u istom razdoblju lani.

Pritom su prihodi od prodaje električne energije iznosili 6,6 milijardi kuna i veći su za 725,1 milijun kuna, ili 13,1 posto, što iz HEP-a objašnjavaju odobrenim povećanjem cijena struje za regulirane djelatnosti od 1. svibnja 2012. te izvozom viškova struje proizvedene u hidroelektranama.

Porasli su i prihodi od prodaje toplinske energije, za 117,5 milijuna kuna zbog odobrenog povećanja cijene grijanja od 13. prosinca prošle godine, a prihodi od prodaje plina veći su za 20,6 milijuna kuna jer je od 1. svibnja 2012. godine promijenjena cijena za distribuciju i uvedena fiksna mjesečna naknada, navodi poslovodstvo HEP-a.

Troškovi poslovanja HEP grupe iznosili su 6,35 milijardi kuna i smanjeni su za 473 milijuna kuna, odnosno za 6,9 posto odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Pritom iz HEP-a napominju kako su, uslijed smanjenja proizvodnje električne energije u termoelektranama i manjeg uvoza struje te nižih cijena ugljena i električne energije, za 32,5 posto smanjeni troškovi energetskog goriva i nabave električne energije koji iznose 2,5 milijardi kuna.

Kako se navodi, likvidnost je bila zadovoljavajuća i sve su obveze prema dobavljačima podmirivane u roku dospijeća. Ukupna zaduženost na dan 30. lipnja ove godine iznosila je 5,7 milijardi kuna i smanjena je za 9 posto u odnosu na početak godine, jer su otplaćeni svi kratkoročni krediti, ističu iz HEP-a.

Po objavljenim podacima, investicije HEP grupe su u prvom polugodištu ostvarene u iznosu od 739,4 milijuna kuna, što je uloženo u zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača.