NA TURNEJI TESLA ROADSTER

HEP gradi stanice za punjenje elektromobila

20.09.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priprema se za pokretanje izgradnje mreže stanica za punjenje električnih automobila, objavljeno je iz HEP-a u sklopu europske turneje elektromobila Tesla Roadster koja je u organizaciji tvrtke RWE počela 16. rujna u Essenu, a završava 28. rujna u Istanbulu

"Budući da je uvođenje elektromobila u komercijalnu uporabu jedan od prioriteta energetske politike Europske unije te je brzo širenje njegove primjene izvjesno, HEP se priprema za pokretanje infrastrukturnog projekta izgradnje mreže stanica za punjenje električnih automobila, kao i druge tehničke podrške koja bi omogućavala komercijalno korištenje ovakvih cestovnih vozila", kaže se u priopćenju.

Promotivna turneja elektromobila "Tesla Roadster", koja je počela 16. rujna u njemačkom gradu Essenu, a završit će 28. rujna u Istanbulu, od 23. do 25. rujna prolazit će Hrvatskom.

U prolazu kroz Hrvatsku Roadster se zaustavlja u četvrtak, 23. rujna u Zagrebu, ispred Muzeja za suvremenu umjetnost, gdje će HEP postaviti stanicu za punjenje elektromobila, zatim 24. rujna u Labinu te 25. rujna u Vukovaru, gdje će također biti postavljene stanice za punjenje.

Tijekom turneje, dvoje njemačkih studenata vozeći Tesla Roadster, za 13 dana namjeravaju prevaliti više od četiri tisuće kilometara, posjetiti osam europskih zemalja i 17 gradova.

Proizvođač Tesla Roadstera je američka tvrtka Tesla Motors. Ubrzanje od nula do 100 kilometara na sat postiže za četiri sekunde, a s jednim punjenjem može prijeći otprilike 390 kilometara. Punjenje traje oko pet sati. Cijena mu je oko 130 tisuća eura, no na tržištu se mogu naći znatno jeftiniji električni automobili.

Njemački RWE je energetska kompanija koja se bavi proizvodnjom, distribucijom, prodajom i opskrbom električne energije i plina. Trenutno električnom energijom opskrbljuje više od 14 milijuna potrošača, a plinom oko 6 milijuna.