EKOLOŠKI PROJEKT

Heineken će koristiti domaći limun za radler pivo

31.03.2015 u 15:56

Bionic
Reading

Karlovačka tvrtka 'Heineken Hrvatska' u utorak je na otoku Visu sadnjom sadnica limuna započela projekt 'Hrvatski limun za Karlovačko limun natur radler', kojim u suradnji s domaćim proizvođačima želi do ekološkog limuna za svoje radler pivo

Projekt je tvrtka Heineken Hrvatska započela udruženo s viškim proizvođačima limuna i proizvoda na bazi limuna Slavomirom Raffanellijem i njegovim partnerom Zvonimirom Benčićem, koji je izrazio zadovoljstvo što je Heineken prepoznao poljoprivredne potencijale Visa, posebice za mogućnosti ekološkog uzgoja.

Raffanelli se više od 20 godina bavi proizvodnjom limuna i, kako kaže, dugo se bavio idejom da na svojem, do sada neiskorištenom zemljištu proširi proizvodnju, što je danas i započelo sadnjom prvih deset sadnica zahvaljujući Heinekenu. Najavio je da će uskoro na tom području biti zasađeno 150 sadnica, u roku godinu dana vjerojatno i 400, dok bi u idućih nekoliko godina moglo biti posađeno 2500 sadnica.

Najvažnije je znati kamo će se limun plasirati, iako s plasmanom ne bi trebalo biti problema ni na slobodnom tržištu, budući da Hrvatska ne proizvodi dovoljno limuna ni za vlastite potrebe, naglasio je Raffanelli.

Predstavnici Heinekena Hrvatska kažu kako na domaćem tržištu mogu nabaviti samo 50 tona limuna, dok su njihove potrebe višestruko veće pa se nadaju da je ovo početak i da će i ostali voćari hrvatskog juga prepoznati u njima priliku za plasman proizvoda.

Nema sumnje da domaći proizvođači mogu pružiti vrhunske proizvode i naša je orijentacija da u proizvodnji radlera to bude domaći ekološki limun, rekao je direktor sektora lanca opskrbe Zvonimir Nemet.

Predsjednica uprave Heinekena Hrvatska Branka Slaveska podsjetila je na uspjeh projekta te tvrtke u Slavoniji '100 posto hrvatski ječam', ustvrdivši kako će se već ove godine 'Karlovačko' proizvodi isključivo od hrvatskog ječma.

Vjerujemo da će i jedan i drugi projekt biti poticaj hrvatskim poljoprivrednicima da iskoriste priliku koju im nudimo i na kontinentu i na otocima, kazala je Slaveska.

Projekt 'Hrvatski limun za Karlovačko limun natur radler' nastavlja se sutra na otoku Braču.