IVAN ERGOVIĆ

'Heidelberg je najlošiji izbor za Nexe'

29.07.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon što je Branimir Muidža, regionalni direktor njemačkog Heidelbergcementa, objavio interes za preuzimanje Našicecementa, o toj ponudi oglasio se i većinski vlasnik našičke tvrtke Ivan Ergović. Tvrdi da je Heidelberg tek jedan od kupaca

Ergović smatra kako je Heidelberg tek jedan od mogućih kupaca cementnog biznisa Nexe grupe, ali da se ta prodaja može provesti tek nakon okončanja postupka predstečajne nagodbe u kojoj se Nexe nalazi te planirane dokapitalizacije tvrtke, piše Poslovni.hr

'Ako me osobno pitate, smatram da je Heidelberg najlošiji izbor za Nexe, jer mu je direktni konkurent u regiji. Postoje interesenti koji nisu prisutni na ovom tržištu, a bili bi spremni ponuditi i višu cijenu od Nijemaca. Ako je interes vjerovnika da se ostvari najviša moguća cijena, onda je potrebno provesti otvoreni i transparentni postupak javne prodaje. Koliko takvi postupci traju, uvjerili smo se i prilikom nedavne prodaje jedna naše tvornice u Srbiji koja je trajala oko godinu dana. Utoliko, smatram kako su najave čelnika Heidelberga kako su spremni dati ponudu kroz tri tjedna u najmanju ruku neozbiljni, a istovremeno nam nanose štetu, jer unose stvaraju neutemeljenu nesigurnost među našim kupcima', kazao je Ergović.

No konačnu odluku donijet će vjerovnici. Dogovor dosad nije postignut, a glavna točka prijepora bila je želja dijela vjerovnika da se prodajom dijela imovine zatvori dio potraživanja. Na bubnju bi se tako našao Našicecement (najvredniji i najprofitabilniji dio kompanije) no vjerovnici i aktualni vlasnici ne mogu se dogovoriti oko toga kada bi se to dogodilo. Dok neke banke zagovaraju što bržu prodaju, Uprava je u svom novom planu restrukturiranja predložila prodaju nakon što se tvrtka dokapitalizira i financijski stabilizira.

'U našoj regiji Heidelberg ima proizvodne kapacitete od 30 milijuna tona godišnje, a proizvodi tek 17 milijuna. Uz Nexeovo tržište ti bi kapaciteti bili puni, što je idealno poslovanje. Ne vidim tu logiku očuvanja proizvodnje u Našicama, a kamoli daljnjih ulaganja u razvoj Našicecementa', zaključio je Ergović.