POSLOVNI REZULTATI

Gubitak Varteksa skoro 100 mil. kuna

08.04.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Varteks je lani zabilježio ukupan gubitak od 98,9 milijuna kuna, pri čemu je gubitak kod poslovnih aktivnosti iznosio 93,4 milijuna kuna, izvijestio je Zoran Košćec, predsjednik uprave najveće domaće tekstilne i modne kompanije koja je u 2008. imala gubitak u poslovnim aktivnostima od 3,5 milijuna kuna, dok je ukupno poslovala s dobiti od 2,4 milijuna kuna

Mura ima pet puta manje zaposlenih nego Varteks

'Varteks je u transformaciji iz socijalističkog mastodonta u tržišno orijentiranu tvrtku. Taj proces započeli smo 2005. godine. Dvije godine kasnije ostvarili smo pozitivan rezultat, a onda, kada smo željeli ozbiljan iskorak, došla je recesija koja je zahvatila sve, pa tako i tekstilnu industriju, ne samo u našoj zemlji, nego i šire. Tako slovenska Mura danas ima pet puta manje zaposlenika nego Varteks, dok je 2005. imala 20 posto veći broj zaposlenih, a makedonski Tetex, koji je nekada imao 10 tisuća zaposlenika, danas ima 400', upozorio je Košćec, ponovivši apel za što hitnije državne mjere radi očuvanje zaposlenosti ne samo u tekstilnoj, nego i radno-intenzivnoj industriji.

'Varteks je i prošle godine poslovao u uvjetima krize koja je počela u drugoj polovici 2008. godine. Usto, javili su se i problemi u financiranju poslovnih subjekata i stanovništva, čija je kupovna moć pala, a rasla je i nezaposlenost, kao i kamatne stope', upozorio je Košćec govoreći o okolnostima poslovanja.

Dodatni razlog pada kupovne moći, kako je dodao, bilo je uvođenje kriznog poreza i povećanje stope PDV-a. Uslijed svega toga, prodaje odjeće pala je za gotovo 21 posto.

'U tako negativnim uvjetima u okruženju, Varteks je ukupno ostvario ukupan prihod od 401 milijuna kuna, a rashod od 500 milijuna kuna. Na ovaj rezultat u velikoj mjeri utjecalo i umanjenje vrijednosti potraživanja i zajmova danih povezanim društvima, umanjene vrijednosti potraživanja od kupaca, umanjene vrijednosti zaliha i rezervacije za buduće troškove u ukupnom iznosu od 47,3 milijuna kuna', rekao je predsjednik uprave Varteksa.

U sklopu restrukturiranja i prilagodbe svoje maloprodaje mreže, koja je ostvarila prihod od 144 milijuna kuna, Varteks je lani zatvorio osam prodajnih mjesta, a otvorio je šest novih. Usto, promijenjen je sadržaj i asortiman na velikom broju prodajnih mjesta Varteksa koji je u izvozu lani ostvario 132 milijuna kuna prihoda.

'Nakon krizne 2009. godine, Varteks očekuje početak oporavka u drugom dijelu ove godine, a time i pozitivne uvjete poslovanja na većini izvoznih, a u 2011. godini i na domaćem tržištu', najavio je Košćec, naglašavajući da se može očekivati brži oporavak u slučaju poreznog rasterećenja gospodarstva te smanjenja kamatnih stopa na tržištu kapitala.