DEVETOMJESEČNI REZULTATI

Gubitak Varteksa 45,6 mil. kuna

04.11.2010 u 10:54

Bionic
Reading

Iako je poslovodstvo očekivalo i najavljivalo oporavak u drugom dijelu godine, Varteks nastavlja s lošim poslovanjem, usprkos nekim pozitivnim pomacima koji su se dogodili u trećem tromjesečju

U odnosu na isto razdoblje lani, tijekom trećeg tromjesečja Varteks je uspio povećati prihode od prodaje za oko dva posto ili 1,5 milijuna, odnosno na 72 milijuna kuna. Međutim, istovremeno su rashodi s lanjskih 97 porasli na 100 milijuna kuna, pa je ostvaren gubitak od 27,7 milijuna kuna, što je za 1,5 milijuna više nego u istom razdoblju lani. Uslijed toga, ukupan gubitak Varteksa u devet mjeseci dostigao je 45,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 38,2 milijuna kuna, što je posljedica pada prihoda koji su s lanjskih 256,5 milijuna kuna došli na 246,2 milijuna kuna, od čega je 90,6 milijuna ili gotovo 37 posto ostvareno izvozom, i to uglavnom u zemlje EU-a.

Radnicima povoljne dionice

Na temelju ugovora o prijenosu i prodaji dionica od 21. listopada 2010. i dodatka ugovoru od 29. listopada 2010. godine, Varteks je kao prodavatelj otpustio 305.005 trezorskih dionica, što predstavlja 15,879 posto temeljnog kapitala novoosnovanom poduzeću Varteks ESOP. To poduzeće, koje vodi Marijan Mitrović, ponudit će otpuštene dionice Varteksovim radnicima po povoljnijim uvjetima preko programa ESOP, odnosno radničkog dioničarstva. Nakon tog otpuštanja, Varteks i dalje drži u trezoru 183.653 dionica ili 9,561 posto temeljnog kapitala.

'Rezultat poslovanja društva izravno je vezan uz jačanje gospodarske krize koja je dovela do daljnjeg pada opće potrošnje i jačanja nelikvidnosti te uz restrukturiranje kompanije koje je nastavljeno tijekom ove godine, odnosno jednokratne troškove koji su nastali provedbom aktivnosti restrukturiranja', ističu u najvećoj domaćoj tekstilnoj i modnoj kompaniji komentirajući rezultate devetomjesečnog poslovanja.

Napominjući da su negativni trendovi posebno vidljivi na domaćem tržištu, koje još ne pokazuje znakove oporavka, iz Varteksa upozoravaju da je na negativan rezultat značajno utjecao i rast troškova financiranja tijekom ove godine, pa su rashodi zbog toga porasli za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Usprkos tome, kako dodaju, u trećem kvartalu pad prihoda uspio se zaustaviti, dok gotovo svi troškovi bilježe pad u odnosu na prošlu godinu.

'To je najvećim dijelom rezultat provedenih kriznih mjera restrukturiranja. Tako su ukupni troškovi vezani uz zaposlenike smanjeni za 18,6 milijuna kuna ili za 15,3 posto. Zbog optimalizacije značajan je i pad svih vrsta zaliha koje su u odnosu na početak godine manje za 16,8 posto', ističu u Varteksu.

U zadnjem kvartalu, kako dodaju, očekuju značajno veći poslovni prihod u odnosu na isti period prethodne godine, i to zahvaljujući već ugovorenim poslovima. Uz to, najavljuje se i daljnje smanjenje rashoda.

'U idućim mjesecima nastavljamo sa zatvaranjem neprofitabilnih dijelova sustava, smanjenjem operativnih troškova te poticanjem aktivnosti koje doprinose rastu prihoda i jačanju efikasnosti. Kroz reorganizaciju maloprodaje i asortimana ponude na domaćem tržištu te kroz razvojne aktivnosti na tržištima zemalja regije, do kraja godine stvorit će se osnovne pretpostavke rasta prihoda u sljedećim razdobljima', optimistično zaključuju.