DRASTIČAN PAD VOZARINA

Gubitak Atlantske plovidbe od 14,6 milijuna kuna

29.10.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Grupa Atlantska plovidba poslovala je u prvih devet mjeseci ove godine s gubitkom u iznosu od 14,6 milijuna kuna, što je posljedica globalne gospodarske krize, drastičnog pada vozarina na svjetskom tržištu brodarskog prostora te sezonskog karaktera poslovanja ostalih djelatnosti Grupe, navodi se u financijskom izvješću dostavljenom Zagrebačkoj burzi

Najveći dio gubitka iz prvih devet mjeseci ove godine, stoji u izvješću, odnosno 51 posto, odnosi se na zračni prijevoz, dok na pomorstvo otpada 41 posto, a na hotelijerstvo osam posto.

U tom je razdoblju Atlantska plovidba ostvarila ukupne prihode u iznosu od 684,15 milijuna kuna, što je za 57 posto manje u odnosu na prihod iz prvih devet mjeseci prošle godine.

Kada se eliminira utjecaj prihoda od prodaje broda, tada su prihodi u 2009. godini manji za 50,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dodaje se u izvješću.

Na osnovnu djelatnost te dubrovačke grupacije, odnosno pomorstvo, otpada 67 posto ukupnih prihoda iz prvih devet ovogodišnjih mjeseci. U zračnom je prijevozu pak ostvareno 24 posto ukupnih prihoda, a u hotelijerstvu oko devet posto.

Pritom iz Atlantske plovidbe ističu da je 65 posto prihoda od prodaje ili 379,5 milijuna kuna ostvareno na inozemnim tržištima.

Troškovi poslovanja Grupe u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci iznosili 684,2 milijuna kuna i bili su za 21 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine, a glavnina troškova, odnosno 66,1 posto, odnosi se na troškove osnovne djelatnosti, odnosno pomorstvo.

Od značajnijih događaja iz prvih devet mjeseci ove godine u izvješću se izdvaja prodaja tri broda te preuzimanje jedne novogradnje u Vijetnamu, kao i isplata predujma dividende u iznosu od 50 kuna za 2008. godinu.