NAVALI NARODE

Grčka prodaje luke, banke i telekom tvrtke

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.05.2011 11:09
  • Objavljeno 27.05.2011 u 11:02
grčka

grčka

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grčka je u četvrtak krenula u veliku prodaju imovine kako bi smanjila ogromni dug, te je vlada pozvala Deutsche Telekom na razgovore o preostalom udjelu u balkanskom telekomunikacijskom divu OTE-u

Ministar financija Georgij Papakonstantinu uputio je pismo upravnom odboru Deutsche Telekoma 'radi pokretanja procedure', nakon što je vlada u Ateni u ponedjeljak odobrila nastavak privatizacije OTE-a, priopćeno je iz ministrova ureda.

Taj se potez vremenski nadovezao na pritisak ostalih europskih zemalja na Grčku da ubrza privatizaciju i reforme.

Pritom je čelnik vijeća ministara financija eurozone, luksemburški premijer i ministar financija Jean-Claude Juncker upozorio u četvrtak da bi MMF mogao blokirati isplatu naredne tranše kredita Grčkoj.

MMF-ovi propisi zabranjuju isplatu kredita ako zemlja-primatelj ne može jamčiti solventnost u narednih 12 mjeseci, podsjetio je Juncker.

Međunarodni monetarni fond (MMF) također je upozorio Atenu da učvrsti opsežne planove financiranja i mjere kako bi mogla i dalje primati pomoć.

Glasnogovornica MMF-a Caroline Atkinson kazala je u četvrtak da je ta međunarodna institucija mora dobiti pouzdane informacije o grčkim planovima za financiranje u budućnosti kako bi joj mogla nastaviti pružati pomoć.

Grčka vlada objavila je ovog tjedna da će u sklopu planova za prikupljanje 50 milijardi eura od prodaje državne imovine smanjiti do idućeg mjeseca 16-postotni udio u OTE-u.

DT trenutno kontrolira 30 posto OTE-a, najvećeg telekomunikacijskog operatera na Balkanu koji zapošljava oko 30 tisuća ljudi u Albaniji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Grčka novinska agencija ANA objavila je da će narednih mjeseci biti raspisani javni natječaji za veliki dio državne imovine radi njihove djelomične odnosno potpune privatizacije, uključujući luke u Pireju i Solunu i Hellenic Postbank, koja spada među najbolje kapitalizirane banke u Grčkoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi