CRTA PREKO KOJE NE IDU

Grčka odbila zahtjeve MMF-a o podizanju stope PDV-a

07.04.2015 u 18:18

Bionic
Reading

Grčka vlada u utorak je odbila zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da podigne stope poreza na dodanu vrijednost (PDV)

"Stajalište grčke vlade ni u kom slučaju neće biti podizanje PDV-a", kazao je glasnogovornik vlade Gavrill Sakellarides u razgovoru za televiziju Skai, referirajući se na zahtjeve MMF-a da dodatno smanje mirovine i podignu poreze.

"Za nas je to crta preko koje ne idemo i čvrsto ćemo se do kraja suprotstavljati takvim prijedlozima tih institucija", dodao je aludirajući na kreditore Grčke - Europsku središnju banku, MMF i Europsku komisiju.

Grčka bi trebala postići sporazum s kreditorima do kraja travnja i uz velike muke nastoji pravodobno vraćati goleme iznose dugova koji stižu na naplatu. U četvrtak ističe krajnji rok za otplatu 450 milijuna eura duga prema MMF-u, a grčka je vlada obećala da će ga ispoštovati.

Atena je europskim kreditorima predočila plan reformi, uključujući suzbijanje porezne evazije i modernizaciju državne uprave, kako bi ishodila 7,2 milijarde eura preostale u sklopu postojećeg programa zajmova.

U cilju poboljšanja stanja javnih financija premijer Aleksis Cipras mogao bi tijekom ovotjednog posjeta Moskvi zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ublaži ograničenja uvoza grčkih poljoprivrednih proizvoda. Moskva je lani zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije, nakon što je Bruxelles uveo gospodarske sankcije Rusiji zbog njezine u uloge u ukrajinskoj krizi, podsjeća Dpa.

Europska komisija upozorila je u utorak Atenu da ne pregovoraju odvojeno s Moskvom, ističući kako EU treba ostati jedinstven u tom pitanju.

"Očekujemo jednaki tretman svih zemalja-članica kao i jedinstveno stajalište svih članica spram svih trgovinskih partnera, uključujući Rusiju", kazao je glasnogovornik Komisije Daniel Rosario.