'NOVI CIKLUS OBNOVE'

Grčić obišao Omco; najavljeno ulaganje od 30 mln eura

08.12.2014 u 18:22

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić obišao je u ponedjeljak pogon tvrtke Omco Croatia u Humu na Sutli, koja je najavila da početkom iduće godine kreće u novi investicijski ciklus, vrijedan oko 30 milijuna eura

Nakon obilaska pogona u društvu direktora tvrtke Darka Ranogajca i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Grčić je izjavio da tvrtka Omco dokazuje da se u Hrvatskoj može raditi ozbiljan posao. Istaknuo je činjenicu da je 97 posto robe proizvedenu u Omcu namijenjeno izvozu, što je za Hrvatsku izuzetno važno.

'Nove tehnologije i zapošljavanje još stotinjak ljudi u ovoj tvrtki zaista pokazuju da je pred Hrvatskom novi ciklus obnove industrijske proizvodnje, ali na jednoj višoj tehnološkoj razini', rekao je Grčić. Naglasio je da su upravo takve investicije budućnost Hrvatske.

Grčić pojašnjava da se u Hrvatskoj u ovom trenutku stari prevladani model, uglavnom baziran na trgovini i građevinarstvu, zamjenjuje kvalitetnijim dijelom ekonomije - industrijom baziranom na izvozu.

Podsjetio je da već deset mjeseci u Hrvatskoj raste industrijska proizvodnja i da izvoz, kao nikada dosad, raste oko 11 posto na godišnjoj razini. Ističe da od toga na Europsku uniju otpada 14 posto što, prema njegovim riječima, govori da se ekonomski model u Hrvatskoj bitno okreće prema onome što smo vrlo često zvali realnom, opipljivom ekonomijom, odnosno onim što industrija jest.

'Doprinos Omca tome je zaista vrijedan, i činjenica da se radi o tehnološki najmodernijem pogonu, koji bi uskoro trebao 'niknuti' kraj već postojećih pogona, govori da je riječ o svjetskom projektu', zaključio je Grčić.

Inače, glavna aktivnost tvrtke je izrada oblikovnih alata za proizvodnju svih vrsta staklene ambalaže za prehrambenu, kemijsku i farmaceutsku industriju. Tvrtka je od 2007. do prošle godine investirala gotovo 25 milijuna eura u modernizaciju proizvodnje i proširenje proizvodnih kapaciteta. Trenutno zapošljava 500-tinjak radnika, a novim investicijskim ciklusom od 30 milijuna eura otvorilo bi se još stotinjak novih radnih mjesta.

Direktor Omca i izvršni direktor cijele grupacije Darko Ranogajec ističe da se danas najavljue investicija, a da već početkom iduće godine počinje sam investicijski proces. Po njegovim riječima, novi će se pogoni prostirati na 10 tisuća metara četvornih, što će u iduće tri do četiri godine značiti povećanje proizvodnje za 30 do 40 posto.

Ističe da je belgijski vlasnik odlučio da upravo Hrvatska i pogoni tvrtke u Humu na Sutli budu mjesto najveće investicije grupacije u njezunoj povijesti.

Zadovoljan investicijom, ali i daljnjim smanjenjem nezaposlenosti u županije je i župan Željko Kolar. Kaže da je nezaposlenost u studenom u Krapinsko-zagorskoj županiji manja za 14,3 posto u odnosu na isti razdoblje prošle godine.

Dodao je da je ove godine na području županije izdano 17 građevinskih dozvola za nove pogone. Kaže i da svaki potencijalni investitor u županiji odmah dobiva osobu koja ga prati tijekom cijelog investicijskog procesa čime su apsolutno prevladane sve prepreke za investicije u toj županiji.