POBUNA STRUKE

Graditelji traže ukidanje monopola IGH

Bionic
Reading

Strukovne udruge traže hitno osnivanje nezavisnog tijela za kontrolu i certificiranje u građevinarstvu jer smatraju da privatna tvrtka ne može raditi posao države

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) i Udruga poslodavaca u graditeljstvu HUP-a ustali su protiv ovlasti Instituta IGH te traže da se uvede nezavisno državno tijelo koje bi izdavalo certifikate za građevinske proizvode i sustave.

Na skupu HKIG-a, koji će se sredinom mjeseca održati u Opatiji, dr. Želimir Šimunić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu predložit će osnivanje nezavisnog instituta koji bi u ime države kontrolirao proizvode i izdavao certifikate. IGH trenutno obavlja gotovo sve certificiranje proizvoda i sustava, a zakon je omogućio da to ponovno radi i premda neka tvrtka ima sve usklađeno s europskim normama. Na osnovi toga dolazi do velikog dijela prihoda, pogotovo jer sam obavlja i nadzor nad izvođenjem radova.

'IGH je važna institucija u Hrvatskoj, ali jednostavno ne može raditi sve jer je u sukobu interesa. Ne može jedna privatna tvrtka obavljati nadzor nad istim proizvodom i sustavom koji je certificirala i još ostvarivati prihod od oba posla', kaže Šimunić.

Nezavisni državni institut bio bi sastavljen od stručnjaka za pojedina područja. IGH, ali i ostali manji laboratoriji, obavljali bi ispitivanja materijala i sustava, ali bi ovlast za izdavanje certifikata imao samo institut. On bi također provodio kontrolu laboratorija i stručnu osposobljenost osoblja u privatnim tvrtkama, nešto što sada nitko ne radi nakon što se jednom izda rješenje.

Cijene za certificiranje bile bi ujednačene i bilo bi propisano u kojem okviru se može provesti ispitivanje, kaže Šimunić. Tako se ne bi narušili tržišni principi i ostavio bi se prostor za privatne tvrtke te ne bi jedna imala gotovo pa monopol u formiranju cijena. Osim toga, nezavisni institut bi se bavio i prijevodom i usklađivanjem normi. 'Kada uđemo u Europsku uniju, morat ćemo imati takvo tijelo', kaže Šimunić. Tada tvrtke u Hrvatskoj više neće morati plaćati dodatna usklađivanja iako imaju europske certifikate.