NEMA IZLAZA

Građevinski sektor i dalje u dubokoj krizi

09.02.2015 u 12:26

Bionic
Reading

Broj radnika u graditeljstvu (siječanj - rujan 2014.) smanjio se za oko 44,5 posto (za oko 35 tisuća). Građevinske tvrtke u vrhu su i po nelikvidnosti i gubicima. Prema statističkim podacima, u proteklih šest godina graditeljstvo se smanjilo za 48 posto, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Jedini statistički pokazatelj koji konstantno raste jest broj građevinskih firmi (rast od 5,1 posto).

Vrijednost izvršenih radova (siječanj - rujan 2014.) manja je za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. i iznosi oko 12,5 milijarda kuna. Očekuje se da će 2014. ukupni prihod u graditeljstvu iznositi 36 milijarda kuna.


Najviše su se gradile zgrade (43,2 posto), dok se 56,8 posto odnosi na ostale građevine. Prema vrsti građevine, najzastupljenija je prometna infrastrukutra (39,2 posto), slijede nestambene zgrade (32,7 posto), cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (14,2 posto), stambene zgrade (10,5 posto) te složene konstrukcije u industriji (1,9 posto).

Ukupni broj zaposlenih u graditeljstvu pao je za 6,1 posto, a prosječna mjesečna plaća realno je veća za 0,7 posto (usporedba rujan 2014. s rujnom 2013. godine).

Stanje u prvih devet mjeseci 2014. pokazuje da hrvatsko graditeljstvo i dalje nije pronašlo izlaz iz duboke krize. Loše rezultate generira pad opsega i vrijednosti radova glavnih investicijskih aktivnosti, posebice javnog sektora, kao što su prometna infrastruktura, radovi na komunikacijskim i energetskim vodovima te složenim industrijskim građevinama. Sve navedeno ubraja nas među dvije-tri države članice EU koje u svim ovogodišnjim mjesecima bilježe pad građevinske aktivnosti.

'Osim uklanjanja administrativnih barijera i stvaranja poduzetničke klime, na kojima država radi, nužno je pokrenuti nove investicije i u javnom i u privatnom sektoru, intenzivno poticati izvoz graditeljstva i korištenje EU fondova. Proračunske štednje i niska razina investicija javnog sektora neće donijeti ništa pozitivnog ni hrvatskom graditeljstvu ni gospodarstvu', mišljenja je direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Damir Percel