NAJVEĆI DONATORI

Građevinari odriješili kesu za Domoljubnu koaliciju

31.12.2015 u 15:07

Bionic
Reading

Poslovnjaci koji su u predizbornoj kampanji odlučili financijski podržati neku političku opciju uglavnom su se kladili na Domoljubnu koaliciju na čelu s HDZ-om dok su ostalim sudionicima predizborne utrke udijelili simbolične iznose. Najviše se isprsio industrijalac Marinko Zadro, a među donatorima najviše je malih i srednjih tvrtki iz građevinskog sektora

Jučer objavljeno financijsko izvješće Domoljubne koalicije otkriva da je ta politička opcija za poslovni sektor bila favorit ovogodišnjih parlamentarnih izbora. HDZ i njegovi politički partneri od donatora su ukupno dobili 7,3 milijuna kuna, više nego svi izborni sudionici zajedno. Najveći izborni suparnik, Hrvatska raste, dobio je skromnih 82.500 kuna, a Most nezavisnih lista skupio je 338.000 kuna.

Na listi donatora Domoljubne koalicije brojne su male i srednje tvrtke, a zanimljivo je da je među njima najviše onih iz recesijom najjače pogođenog građevinskog i nekretninskog sektora. Koaliciji na čelu s HDZ-om najviše je, maksimalnih 200.000 kuna, uplatila tvrtka Oštrc iz Zagreba u vlasništvu Marinka Zadre. Inače, Zadro je poznat kao vlasnik najveće hrvatske šećerane Viro, a njegova tvrtka Oštrc nedavno je za 70 milijuna kuna kupila Dalmacijavino u stečaju.

Drugi najveći donator Domoljubne koalicije je splitska građevinska tvrtka Innecto u vlasništvu Ivana Sikirice, a donirala je 190.000 kuna. Zanimljivo je da je ta tvrtka nedavno podnijela kaznenu prijavu protiv Bože Petrova zbog nešto više od 800 tisuća kuna neplaćenih za radove u Ulici Andrije Hebranga u Metkoviću.

Okruglih 100.000 kuna uplatio je zagrebački Viadukt, građevinska tvrtka koja je glavni izvođač nove zagrebačke zračne luke, a radi i na brojnim državnim projektima u cestogradnji. Isti iznos donirale su građevinske tvrtke Radnik iz Križevaca i Cestorad iz Vinkovaca te tvrtka Scorpion nekretnineMilana Šećkovića, poznatijeg kao bivšeg vlasnika licence za Miss Hrvatske.

Tvrtka Oštra stina iz Zagreba, koja se bavi proizvodnjom električne energije iz vjetroelektrana, HDZ-ovoj koaliciji uplatila je 50.000 kuna. U vlasništvu je društva Kermas energija Danka Končara i Iljka Ćurića, zeta Ante Ćurkovića, bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj, poznatijeg i kao 'kralj vjetra'.

Končar i Ćurić investirali su oko 65 milijuna eura u vjetropark na Kamešnici, 20-ak kilometara od Trilja. Vjetropark je krenuo s radom u srpnju 2013., a u pogon ga je pustio bivši predsjednik Ivo Josipović.

Turistička tvrtka Crvena luka iz Biograda na Moru također je HDZ-u donirala 50.000 kuna. Vlasnik je obitelj poznatih talijanskih industrijalaca Prodi, kojoj pripada i bivši talijanski premijer i predsjednik Europske komisije Romano Prodi. Turističko naselje smješteno u jednoj od najljepših jadranskih uvala preuzeli su 2006., a u njega su dosad uložili više od 20 milijuna eura.

S 50.000 kuna HDZ-ovu koaliciju podupro je i Agropromet iz Kusijevca, sela u blizini Križevaca, najveći proizvođač tovne junadi u Hrvatskoj. Vlasnik Zvonimir Širjan izvozio je bikove u Libiju, Libanon i Egipat, a izbijanjem krize na Bliskom istoku biznis je stao tako da su mu zadnjih godina prihodi prepolovljeni na lanjskih 20 milijuna kuna.

Agropromet je obiteljska tvrtka. Posao je započeo Širjanov otac Josip, zastupnik HDZ-a u prvom sazivu Sabora.

Po 50.000 kuna HDZ-ovcima su donirale i građevinske tvrtke Bau gradnja iz Gunje, u vlasništvu Martina Jozića, i Hidrel iz Novog Čiča pored Velike Gorice, čiji je vlasnik Gordan Jelušić. Isti iznos darovala je i tvrtka Bistra iz Đurđevca, specijalizirana za gradnju vodnih građevina, u većinskom vlasništvu Mirka Habijanca iz Križevaca, inače člana HDZ-a.

Za razliku od brojnih donatora Domoljubne koalicije, među donatorima Hrvatske raste i Mosta tek je nekoliko tvrtki koje su uplatile manje iznose. Hrvatskoj raste najviše je, 10.000 kuna, donirala samoborska građevinska tvrtka Hvar

Most je najviše (30.000 kuna) dobio od osječke tvrtke Operator u vlasništvu Melite Pašić. Među istaknutim donatorima Mosta je i Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće distributerske tvrtke u regiji.