KOSOR POTPISALA UGOVOR S BANKARIMA

'Građani teško žive i pritišće ih tjeskoba'

17.06.2011 u 11:45

Bionic
Reading

Vlada i predstavnici osam banaka potpisali su u petak Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita da bi se, prije svega, olakšala otplata kredita građanima koji su se zadužili u švicarskim francima

Premijerka Jadranka Kosor kazala je da se tim dokumentom jača financijska stabilnost i disciplina u Hrvatskoj. Naglasila je da je želja Vlade i banaka pomoći građanima u trenucima kad mnogi teško žive i kad ih pritišće tjeskoba zbog sve skupljih stambenih kredita.

Kosor je zahvalila Hrvatskoj javnobilježničkoj komori zbog toga što je snizila troškove solemnizacije s nekoliko tisuća na 300 kuna.

Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka naveo je da je Vlada djelovala kao katalizator.

'Mislim da smo našli minimalnu zajedničku platformu koju banke još mogu nadograditi pojedinačnim djelovanjem. I dosad su banke samostalno nudile razne aranžmane, ali nismo imali standardizirani pristup', rekao je Prka, dodajući da je glavni krivac za rekordno visok tečaj franka kriza u Grčkoj. Ukoliko ta zemlja ne provede potrebne reforme, upozorio je, neizbježan je bankrot.

Tomislav Krpan iz Splitske banke rekao je da bankari već dulje traže rješenje te da su na kraju shvatili da je jedini efikasan način na koji pomoći građanima produljenje roka otplate.

Memorandum predviđa da će banke u naredne dvije godine osigurati produljenje rokova otplate stambenih kredita tako da se iznos anuiteta prilagodi platežnoj sposobnosti korisnika, s tim da rok otplate može biti najviše 40 godina, odnosno do 75. godine života dužnika.

Banke će izmjene ugovora stambenih kredita vezanih uz švicarac obavljati bez naknade. Iako se potpisani memorandum odnosi i na kredite u eurima, isplata naknade ovisit će od banke do banke.