STAMBENE ŠTEDIONICE

Građani štede 5,7, a otplaćuju 2,9 milijardi kuna kredita

Bionic
Reading

U ovim kriznim vremenima građani sigurnosti novca daju prednost, pa nije čudno što u većini stambenih štedionica kažu da im raste broj ugovora. No, prema podacima središnje banke za kraj srpnja ove godine, oročeni depoziti svih štedionica iznosili su 5,7 milijardi kuna i bili su 13 milijuna veći na mjesečnoj razini, no krajem prošle godine iznosili su još više, 6,3 milijarde, a u srpnju prošle godine iznosili su 5,9 milijardi

Prema središnjoj banci, krediti stambenih štedionica građanima su porasli: krajem srpnja iznosili su 2,96 milijarda kuna, 22,7 milijuna više na mjesečnoj i 374,6 milijuna više na godišnjoj razini.

U stambenoj štedionici Hrvatske poštanske banke kažu da su krajem srpnja imali 35.000 ugovora o štednji, 25 posto više nego prije godinu dana, a odobrili su 60 milijuna kuna kredita za međufinanciranje, gotovo jednako kao u istom lanjskom razdoblju.

Posljednjeg dana srpnja ukupna vrijednost ugovora o štednji iznosila je milijardu i pol kuna, a očekuju da će im broj sklopljenih ugovora rasti 10 posto godišnje.

'Bilježimo trend okretanja građana sigurnim oblicima ulaganja, a to je prvenstveno ulaganje u stambenu štednju kao nerizičnu, s dugotrajnim stabilnim prinosom.
Također, sve je više onih koji se odlučuju za štednju na duže razdoblje, nakon čega osim redovne kamate na štednju i državnih poticaja, ostvaruju pravo na realizaciju povoljnijih kreditnih uvjeta', tvrde u Raiffeisen stambenoj štedionici koja u proteklom desetljeću ima ukupno 380.526 sklopljenih štednih ugovora u iznosu od 2,9 milijarda eura.

Kažu da su u prvih sedam mjeseci ove godine sklopili 16.708 ugovora vrijednih 98,6 milijuna eura, dok su u istom lanjskom razdoblju bili sklopili 15.805 ugovora u iznosu od 101,2 milijuna eura. Od početka ove godine isplatili su 6,2 milijuna eura za 589 odobrenih kredita.

U Prvoj stambenoj štedionici su od početka ove godine sklopili više od 22.000 ugovora i navode da je druga polovica godine tradicionalno bolja zbog isplate poticaja, pa očekuju da će i ova godina biti uspješna, no ne vjeruju da će dosegnuti lanjskih 45.000 ugovora.

U desetljeće i pol postojanja ta je štedionica sklopila 407.000 ugovora i odobrila 9.500 kredita vrijednih 1,2 milijarde kuna. Ukupno su prikupili 1,6 milijardi depozita.

Kažu da su ove godine klijenti Prve stambene štedionice više koristili mogućnost podizanja redovnog kredita, a manje onih za međufinanciranje te su im plasirali 114 milijuna kuna, nešto manje no lani.

PBZ stambena štedionica je od sredine 2003. sklopila 175.000 ugovora u vrijednosti od 1,3 milijarde eura i prikupila je 1,3 milijarde kuna depozita. Vele da je broj ugovora sklopljenih ove godine trenutačno na razini lanjskih rezultata, a porast očekuju krajem godine.

U Wüstenrotu kažu da su proteklih mjeseci imali rast broja sklopljenih ugovora u odnosu na prošlu godinu od sedam do 10 posto, a očekuju nastavak tog trenda. U prvih sedam mjeseci sklopili su više od 15.500 ugovora, oko devet posto više nego u istom lanjskom razdoblju . Od početka poslovanja sklopili su ukupno više od 240.000 ugovora u vrijednosti od 11,7 milijardi kuna.

Državni poticaj

'Iako je zanimanje za kredite veliko, za ovu godinu smo planirali plasirati manje nego u prošloj godini jer su izvori za refinanciranje kredita isključivo u štednji onih štediša koji ne koriste kredite.

Kada bismo imali više štediša, i to upravo onih koji ne namjeravaju u dogledno vrijeme podići kredit, mogli bismo plasirati i više kredita', navode u Wüstenrotu.

Nijedna od ovih štedionica ne očekuje probleme s isplatom državnih poticajnih sredstava za prošlu godinu, a do Silvestrova bi na račune njihovih štediša trebalo ukupno sjesti oko 219 milijuna kuna, od čega najviše, 70 milijuna, u Prvoj stambenoj, te 65 milijuna u Raiffeisen štedionici.