SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

Grad Zagreb uvodi potpore za poticanje izvoza

23.09.2014 u 19:49

Bionic
Reading

Grad Zagreb je pripremio nacrt mjere dodjele potpora za poticanje izvoza malih i srednjih poduzetnika, a s ciljem povećanja konkurentnosti i sposobnosti natjecanja zagrebačkih malih i srednjih poduzetnika na međunarodnom tržištu, povećanja izvoznih rezultata te očuvanja i stvaranja novih radnih mjesta.

Istaknuto je to na prezentaciji Nacrta mjera dodjele potpora za poticanje izvoza poduzetnika Grada Zagreba u HGK-Komori Zagreb.

Kako je kazala dogradonačelnica Zagreba Sandra Švaljek, bez izvoza nema gospodarskog rasta, hrvatsko tržište je malo, deprimirano je dugogodišnjom recesijom i treba dati dodatnu snagu poduzetnicima da potraže svoje tržište izvan granica Hrvatske.

Razlog zašto i Grad Zagreb treba poduprijeti male i srednje poduzetnike u njihovom radu je i taj što mjere koje se dodjeljuju na nacionalnoj razini na neki način diskriminiraju poduzetnike sa najrazvijenijih područja, što znači i iz grada Zagreba, rekla je Švaljek.

Napominje kako je ova mjera usmjerena pripremi pristupa na inozemna tržišta, odnosno, želi se poduzetnike poduprijeti u ranim fazama pripreme za izlazak na izvozna tržišta.

Ukupan iznos koji je Grad Zagreb namijenio za ovu mjeru iznosi 10 milijuna kuna godišnje, kazala je Švaljek. Najviši pojedinačni iznos potpore je 750 tisuća kuna godišnje, a najmanji 150 tisuća kuna. Grad Zagreb sudjelovat će u prihvatljivim troškovima sa 70 posto, a sam poduzetnik treba participirati sa 30 posto.

Potpore se primjerice neće dodjeljivati za biljnu i stočarsku proizvodnju, ribarstvo, šumarstvo i sječu drva, trgovinu na veliko i malo, finacijske djelatnosti, poslovanje nekretninama, djelatnost klađenja i kockanja.

Namjena korištenja potpora je za savjetodavne aktivnosti, marketinške aktivnosti i pripremu proizvoda/usluga za međunarodno tržište

Plan je, kako je rečeno, da ova mjera zaživi na proljeće sljedeće godine.