istraživanje

Gotovo polovica zaposlenih ne strahuje od zaraze koronavirusom na radnom mjestu

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 18.03.2020 10:58
  • Objavljeno 18.03.2020 u 10:58
Konobarica sa zaštitnim rukavicama

Konobarica sa zaštitnim rukavicama

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Otprilike svaki četvrti radnik (24%) strahuje od zaraze na poslu, dok 27% građana ističe kako se i inače pribojavaju oboljenja, neovisno o okolini u kojoj se nalaze. S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze koronavirusom u radnoj okolini, pokazalo je istraživanje

Posebno su zabrinuti radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem osoba, poput prodavača, dostavljača ili frizera. Pored činjenice da njihovo radno okruženje karakterizira velika fluktuacija ljudi, svoju zabrinutost pojašnjavaju riječima kako se o „virusu i dalje premalo toga zna“ zbog čega poslodavcima poručuju da vode „više računa o preventivnim i zaštitnim mjerama borbe protiv koronavirusa“, pokazalo je istraživanje portala Moj Posao provedeno na više od 1100 ispitanika koji su odgovorili na pitanje 'Bojite li se zaraze koronavirusom na poslu?'.

„Što imam od straha?“

S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze u radnom okruženju.

Oni oprezniji ističu kako se pridržavaju svih uputa o zaštiti zdravlja iako ne vide smisao u zamaranju razmišljanjem o bolesti, drugi pak smatraju daje riječ o „običnoj gripi“ i „medijima napuhanoj panici“, a treći se pitaju „što zapravo imaju od straha“ i trezveno zaključuju kako će, ako se zaraze, „otići na bolovanje i jednostavno preboljeti virus“.

Također, u istraživanju je sudjelovalo i 7% trenutno nezaposlenih građana koji smatraju da će epidemija koronavirusa negativno utjecati na tržište rada i bitno otežati pronalazak posla u bližoj budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!