NOVI UDAR NA STANDARD

Gorivo od utorka opet poskupljuje!

01.09.2012 u 20:49

Bionic
Reading

Cijene goriva od utorka opet lete u nebo. Naime, poremećaj na svjetskom tržištu doveo je do neočekivanog rasta i u ljetnim mjesecima, javlja Dnevnik.hr

Najprodavaniji Eurosuper 95 raste za 22 lipe i iznosit će 11,23 kune po litri u novom obračunu. Eurodizel ovaj put ide gore za 13 lipa i nova cijena je 10,38 kuna. U odnosu na prošli obračun, po prosječnom spremniku to je povećanje od 11 kuna, izračunao je Dnevnik.hr

'Nitko više ne može računati ni na kakvu industrijsku proizvodnju, aviokompanije propadaju radi cijena goriva koje rastu, više nitko ne može ni s kakvim parametrima ući u izračunavanje ozbiljnosti određenih stvari', rekao je Davor Štern. OPEC je nekada kontrolirao cijene ponude i potražnje. Sada nema takvog tijela. Štern smatra da bi se nešto uskoro trebalo poduzeti.


Pojedine Vlade reagirale su već kroz trošarinu. U zemljama Europske unije, primjerice Njemačkoj, gorivo je mnogo skuplje, ali oni koji tamo žive ipak ga lakše plaćaju.

Francuska je zbog visokih cijena, a u dogovoru s naftnim kompanijama, na iduća tri mjeseca vozačima snizila cijenu po litri za 45 lipa. Kod nas teško da se može tako nešto dogoditi jer znamo da je državna blagajna prazna.

U Španjolskoj posljednji podaci govore da su potrošačke cijene porasle, pretpostavljaju da je to efekt visokih cijena goriva. Vjerojatan je to scenarij i kod nas i, ako se nastavi ovim tempom, inflacija je neminovna.