RADNICI SVINJOGOJSKE FARME:

'Gore ne može - djeca su nam gladna'

17.11.2012 u 16:18

Bionic
Reading

Zbog tri neisplaćene plaće radnicima svinjogojske farme u Novom Senkovcu financijska situacija postala je neizdrživa. Novac za život svoje obitelji, klasična je to već hrvatska priča, posuđuju od susjeda, prijatelja i znanaca, a nekima od njih prijete ovrhe zbog kredita te obustava električne energije. Zbog toga su danas u krugu farme održali prosvjed na kojem im se obratio i Šimo Orešković, regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a

'Farma s oko 25 tisuća svinja do prije nekog vremena nije imala ni za hranu, radnicima nisu isplaćivane plaće, zbog čega smo u redovitoj proceduri najavili prosvjed i postupak mirenja. Bilo je obećano da će plaća biti isplaćena do jučer, ali to se nije dogodilo. Najgori prosvjedi su oni u kojima se radnici bore za isplatu zarađenih plaća i u Hrvatskoj ih ima jako puno', rekao je Orešković.

U ovom slučaju radi se o 'humanom prosvjedu' jer radnici, zbog dobrobiti životinja, neće obustaviti svoje aktivnosti u cijelosti. Ako u ponedjeljak ne dobiju plaće, kako im je danas rečeno, prosvjed će nastaviti te će ga, po potrebi, radikalizirati.

Prema dosadašnjim iskustvima i spoznajama, Orešković smatra da farma u Novom Senkovcu može opstati samo dobrim restrukturiranjem. Prema onome što je do sada vidio – sva je oprema na farmi zastarjela, zbog čega, uz postojeću prezaduženost, nemaju konkurentan proizvod. Zato će već u ponedjeljak biti izvršena stručna procjena stanja te predložen program za uspješnije poslovanje, naravno, uz pomoć banke.

'Dvadeset i devet godina sam na ovoj farmi i stanje nam nikada nije bilo ovakvo. Voljni smo raditi i ne odbijamo ni jedan posao, ali želimo za taj rad biti i plaćeni. Tri mjeseca nismo dobili plaće i svi su ogorčeni. U kreditima smo, računi su nam blokirani, opomene za režije redovito stižu, djeca su nam gladna. Preživjeli smo ova tri mjeseca bez novca, ali dalje više ne ide', kaže Ivan Jušić, radnik farme. Njegov kolega Branko Dundović ponavlja sličnu priču – zajedno s nezaposlenom suprugom brine za dvoje školaraca i zaključuje da nakon tri mjeseca bez novca - 'gore biti ne može'.