PORUKA KUJUNDŽIĆU

Goluža: Država ne poduzima nikakve mjere za sprečavanje odlaska liječnika

08.02.2018 u 16:42

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža upozorio je u četvrtak da država ne poduzima nikakve konkretne mjere za sprečavanje odlaska liječnika u inozemstvo, pa će HLK to pokušati učiniti kroz jačanje pravne sigurnosti liječnika, ulaganje u stručno usavršavanje liječnika i mjere za poboljšanje kvalitete njihova svakodnevnog života

Goluža je sa čelništvom HLK-a došao u Rijeku u povodu otvaranja novih prostorija Kluba liječnika na Jadranskom trgu u središtu grada, a novinarima je pritom izjavio da je problem ostanka liječnika u Hrvatskoj usko vezan uz rješavanje stambenog pitanja.

Stoga je HLK s jednom komercijalnom bankom ugovorio kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 posto i 3,5 posto. To koristi 5300 liječnika, kojima smo kumulativno uštedjeli 700 milijuna kuna, rekao je Goluža.

  • +40
Liječnici traže od ministra Kujundžića više od milijardu kuna za neplaćene prekovremene Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

HLK ulaže novac u stručno usavršavanje liječnika obiteljske i specijalne medicine, pa je za tu namjenu povučeno 30 milijuna kuna iz europskih fondova. Namjeravamo u suradnji s hrvatskim liječnicima u inozemstvu organizirati stručno usavršavanje kod njih za mlade i ambiciozne liječnike, koji bi po povratku u Hrvatsku primijenili to znanje, kazao je. 

Također pripremaju projekt "Partnerstvo za zdravlje", u kojem bi lokalna samouprava pronašla odgovarajuće zemljište i jamčila što nižu komunalnu naknadu, a HLK bi gradio stanove za liječnike znatno povoljnije od onih na tržištu.

Razgovarali smo s gradonačelnicima 10 gradova, svi su izrazili interes za takvom suradnjom, a najdalje smo stigli u Osijeku gdje pregovaramo s tamošnjim Sveučilištem o parceli na kojoj bi gradili 30 stanova, kazao je predsjednik HLK.