POSLOVNI REZULTATI

Glavne uzdanice Zagrebačke burze na putu snažnog oporavka, ulagači ipak ostali suzdržani

03.08.2021 u 18:29

Bionic
Reading

Sezona objave polugodišnjih financijskih izvješća kompanija pokazala je snažni oporavak poslovanja glavnih burzovnih uzdanica u 2021. godini. Većina kompanija iz sastava CROBEX 10 u prvih šest mjeseci bilježi rast prihoda i profitabilnosti. No pozitivna reakcija ulagača izostala je zbog straha od novog širenja pandemije

Najbrži oporavak pokazale su proizvodne industrijske kompanije čije poslovanje je najmanje ugroženo koronakrizom. Među industrijskim dobitnicima izdvajaju AD Plastik i Končar.

Prihodi solinskog proizvođača auto dijelova su zahvaljujući snažnom rastu poslovanja na ruskom tržištu i povoljnom kretanju tečajeva ruskog rublja porasli su 13,4 posto na 622,4 milijuna dok je dobit uzletjela 87,4 posto. Rezultati bi bili i bolji da nedostatak poluvodiča na europskom tržištu nije usporio proizvodnju u europskim tvornicama automobila.

Poslovne brojke Končar grupe još su impresivnije. U prvih šest mjeseci konsolidirani prihodi najvećeg domaćeg proizvođača elektro opreme dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, što je 18,3 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, dobit je skočila 124,3 posto na 74,3 milijuna kuna. Osigurano je i 46,5 posto više novih poslova te je knjiga narudžbi na kraju lipnja iznosila čak 4,8 milijardi kuna.

Očekivano dobre rezultate bilježi prehrambeni sektor u kojem dominiraju Atlantic Grupa i Podravka. Analitičare je pozitivno iznenadila izvedba Tedeschijeve kompanije, koja je ostvarila organski rast prodaje od gotovo 9 posto u odnosu na prvo polugodište 2019. godine kada su imali povijesno najviše prihode. Na godišnjoj razini prihodi Atlantic Grupe su porasli 9,6 posto, a dobit je skočila 48,1 posto na 217,5 milijuna kuna odnosno 18 posto kad se isključe jednokratne stavke.

Podravka u istom razdoblju bilježi solidan rast dobiti od 22,3 posto (na 197,6 milijuna kuna), ali uz blagi pad prihoda. U kompaniji ističu da su niži prihodi posljedica neuobičajeno velikih narudžbi i stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine uzrokovanih uvođenjem lockdowna u većini zemalja u kojima Grupa Podravka posluje.

Među istaknutim dobitnicima je i IT sektor u kojem vodeću ulogu igra Ericsson Nikola Tesla. Vodeća IT uzdanica na Zagrebačkoj burzi u prvih je šest mjeseci ostvarila rast prihoda od 5 posto na 1,01 milijardu kuna dok joj je dobit skočila iznenađujućih 190 posto.

I Hrvatski Telekom je zaključio prvu polovicu 2021. godine u pozitivnom tonu rastom prihoda od 3,4 posto i povećanjem EBITDA-e nakon najmova.

Turističke kompanije su u prvih šest mjeseci očekivano uknjižile gubitke, ali na znatno nižoj razini nego lani. Najveća hotelijerska kuća Valamar Riviera ostvarila je dvostruko veće prihode, a gubitak je smanjen za 145 milijuna kuna. Pulska Arena Hospitality Group smanjila je gubitak za 21,3 milijun kuna, uz pad prihoda od 18,9 posto.

Osjetno manji minusi i pozitivan tijek turističke sezone djeluju ohrabrujuće, ali epidemiološka situacija i dalje je veliki teret u poslovanju hotelijera.

Na pozitivne trendove ulagači su reagirali prilično suzdržano. CROBEX 10 indeks u srpnju je oslabio 1,7 posto što ukazuje da su predstojeći rizici koje donosi naglo širenje delta soja koronavirusa prevladali nad ohrabrujućim polugodišnjim rezultatima kompanija.

Najveći pesimizam ulagači su iskazali prema turističkim dionicama te je indeks CROBEXturist indeks na mjesečnoj razini potonuo 4,8 posto. S druge strane, najveći dobitnici su brodari čije uzletjele na krilima visokih vozarina te je CROBEX transport ojačao 5,8 posto na mjesečnoj razini.