BAROMETAR CIJENA

Getro najpovoljniji, na začelju Konzum i Billa

21.01.2013 u 14:39

Bionic
Reading

Trgovački lanci Getro i Kaufland najpovoljnija su mjesta za kupnju u Zagrebu. Mercator, Plodine i Interspar drže zlatnu sredinu, dok su Billa i Konzum najmanje atraktivni za šoping

Prema istraživanju portala Supermarketi.info, Getro se definitivno vratio na poziciju najpovoljnijeg supermarketa u Zagrebu. Diskontni trgovački lanac u sastavu Mercatora vodi prema kriteriju ukupne povoljnosti iskazanom SM indeksom s 49 bodova, ispred Kauflanda s 36 bodova. Getro je najpovoljniji i po jediničnoj košarici osnovnih životnih potrepština koja je za gotovo 100 kuna jeftinija nego u najskupljem trgovačkom centru – Billi.

Prema SM indeksu, Mercator, Plodine i Interspar nalaze se u sredini ljestvice s vrlo malim odstupanjima. Na začelju su Billa i Konzum s 4 boda.

Kada je u pitanju jedinična košarica, uvjerljivo najskuplja je Billa u kojoj osnovne potrepštine koštaju 1.919,38 kuna, a u kategoriji skupljih nalaze se Plodine (1.9012,12 kuna) i Interspar (1895,15). Konzum i Mercator su u zlatnoj sredini, a najpovoljniji su već spomenuti trgovački lanci – Getro i Kaufland.

Generalni podaci o kretanju pokazuju da je u siječnju bilo znatno više poskupljenja nego pojeftinjenja. Najviše je poskupilo sezonsko povrće, što je uobičajeno za ovaj dio godine. Više su nego udvostručene cijene patlidžana (+139,02 posto) i svježih krastavaca (+117,98 posto), a snažan rast zabilježile su i cijene tikvica (+63,53 posto).

Smanjenja cijena u novoj godini gotovo da nije bilo. Trgovci su obradovali potrošače jedino rezanjem cijene glatkog brašna u prosjeku za 15 posto.